В началото на 2014 година АПИ ще внесе преработения вариант на
апликационната форма на проекта за бъдещ тунел под Шипка. Това обяви в Стара Загора министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, предаде БНТ.

Тя увери, че правителството държи на този проект и ако трябва и към него ще бъдат пренасочвани евентуално спестени средства от ЛОТ 3 на автомагистрала "Струма".

"Тунелът под Шипка е в приоритетния индикативен списък по ОП "Транспорт" заедно с ЛОТ 3 на АМ "Струма" - знаете, че задължително трябва да почнем и изградим до 2020 година, следващ проект е Видин-Монтана, Калотина-София и тунелът под Шипка, зави министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя увери, че върнатата преди време от ЕК апликационна форма за преработване не е проблем. Тя припомни, че това е обичайна процедура в ЕК, която е била задействана и за проекта за Западната дъга на софийския околовръстен път.

Терзиева обеща, че както западната дъга вече е внесена в ЕК, така и
апликационната форма за тунела под Шипка ще бъде внесена до седмици.

"Обръщам внимание, че във Върховния административен съд се води дело, тече организация по отношение на ОВОС за тунела под Шипка. Ние продължаваме, идейния проект се прави в момента така, че ние не сме спрели да работим по проекта, както се твърди. Нито има някаква драма покрай тунела под Шипка, категорична беше Терзиева"