Нетните приходи от продажби на продукция, стоки и услуги в сектор "Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството" за периода януари-август 2006 г. реално нарастват с 5.1% в сравнение със същия период на предходната година, съобщиха от пресцентъра на НСИ.

Продължава тенденцията за най-голям ръст при търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили - 20.7%, което се определя отново от високия ръст при търговията с автомобили и мотоциклети - 24.4% и търговията с автомобилни горива и смазочни материали - 16.9%.

При търговията на дребно нарастването е с 11.6%, като най-голямо е при търговията на дребно със стоки за домакинството - 18.1%. Търговията с текстил, облекло и обувки бележи ръст от 12.3%, а търговията с фармацевтични и медицински стоки - 8.7%.

При търговията на едро увеличението е 1.6%, определено от ръста в търговията с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия - 9.7% и търговията със стоки за домакинството - 6.8%, които компенсират незначителното намаление във всички останали съставни групи.

През месец август нетните приходи по съпоставими цени нарастват с 6.2% спрямо същия месец на миналата година, резултат от положителните темпове във всички основни търговски дейности. Увеличението достига 24.2% при търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили, 13.3% при търговията на дребно и 2.2% при търговията на едро.

От структуроопределящите дейности под нивото на предходната година остава единствено търговията на едро с неселскостопански междинни продукти (суровини, материали и горива) - 3.9%.

Спрямо предходния месец нетните приходи при осигурена съпоставимост нарастват с 3.6%, като при и търговията на едро темповете достигат съответно 4.6% и 3.9%, а при търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили е реализиран минимален ръст от 0.7%, сочат още данните на НСИ.