Парите, които през 2008 г. ще се изхарчат за внос на храна ще достигнат $1 трилион глобално, сочи доклад на FAO, организацията на ООН за храни и селско стопанство.

Скокът на цените на хранителните стоки с 26% през 2007 г. е причина за голямата сума, изтъква FAO, цитирана от ББС.

Най-голямата част от бремето на 40% по-високите разходи за храна пада върху икономически уязвимите страни. Все пак според FAO, има признаци, че цените на някои храни вече започват да падат.

Не е вероятно цените на храните да се върнат до ниските нива на предходните години - главно заради високите разходи, свързани с производството на храни, основно на горивото.

Търсенето ще остане високо, тъй като се очаква по-висока консумация, или утилизация, на зърно. Допълнително действа и нуждата да се попълват стоковите запаси на страните.

Но според служителите на ООН, най-важен фактор за повишението на глобалните цени на базисните храни е ниското ниво на експортните доставки, получаващо се заради надхвърлянето на потреблението над производството за редица култури в много от водещите страни - износители.

FAO изтъква, че развиващите се страни са почувствали цената на инфлацията на храните много по-силно, отколкото благосъстоятелните страни. Напоследък в новините е оризът, но продукти от млечни храни до пшеница и от соя до захар, цените скачат и непостоянството на пазара по-скоро става норма, отколкото изключение.

Уязвимите групи от населението, отделящи по-голямата част от доходите си за прехранване, са пострадали най-чувствително от новите цени на храните.

През следващите месеци пазарът ще се настрои към дисбалансите и в това FAO вижда възможността някои цени да се понижат. Засети са много площи с пшеница, тъй като фермерите бяха привлечени от добрата доходност, така че реколтата на 2008 г. може би ще е рекордна.

През последните седмици цените се укротиха, макар да остава опасението, че някой неочакван спад в продукцията може да постави пазара в опасна ситуация.

Ако правителствата в Азия премахнат експортните ограничения, също и цената на ориза може да се понижи във връзка с по-силната реколта, считат специалистите от Организацията на обединените нации.