Загубите от неизплатените данъци върху доходите възлизат на 120 млн. лв. Това заяви Мария Мургина изпълнителен директор на Националната агенция по приходите (НАП).

За 2006 г. НАП е събрала данъци и осигуровки на стойност над 7,5 млрд. лв., през 2007 г. са събрани близо 11,4 млрд. лв., а очакванията за 2008 са около 13,4 млрд., допълни тя.

Основната причина хората да не плащат данъци и осигуровки е липсата на прозрачност, за какво се разходват тези пари, посочва анкета направена от агенцията.

Драстично да се завиши глобата за гражданите, които не пазят касовите си бележки предлага НАП. Сегашната глоба от 5 лв. според НАП е прекалено ниска, съобщава news.bg.

Освен това от приходната администрация предлагат да се приемат законодателни промени, така че всички небанкови заеми над 5 000 лв. да се декларират.

Според Мария Мургина така ще бъде избегнато премълчаването на произхода на средствата под предлог взети заеми от приятели или близки.

НАП възнамерява и да изпраща на клиентите си предварително попълнени данъчни декларации, които след проверка и подписване да бъдат върнати на приходната администрация.

Според НАП фискалната дисциплина може да се подобри след засилване на контрола върху укритите обороти, както и с разширяване на кръга от контролни органи и разширяване на правомощията на ревизорите на НАП - да работят извън собствената си териториална дирекция.

Директорът на Агенция „Митници" Христо Кулишев съобщи от своя страна, че са констатирани 3289 митнически нарушения с предмет различни стоки, 71 случая на контрабанда на наркотици и прекурсори, 127 валутни нарушения, 1938 нарушения на закона за акцизите и данъчните складове.

Извършени са редица проверки, в резултат на които са установени суми за довнасяне - 12.7 млрд. лв. В резултат на ревизиите са установени суми за довнасяне в размер на 754 066 лв.

По отношение на защитата на интелектуалната собственост Кулишев съобщи, че са осъществени задържания при нарушаване на интелектуалната собственост в 1290 случая.

Той изтъкна, че с цел усъвършенстване на митниците и ефективността на контрола се разширява сътрудничеството с други институции и организации.

Митниците имат 51 инструкции за съвместна работа с други органи и организации посочи той и подчерта, че многостранният контрол играе ролята на превенция спрямо сивата икономика.

Корумпираните служители, високите ставки и липса на средства са важни фактори за това. Мургина предвижда кампании за обществена информираност и иска повишаване на глобите за неиздаване на касова бележка, и не искането на такава, заявявайки, че „всички ставаме съучастници в създаването на сивата икономика, защото 2500 контролни органа не могат да следят 600 000 апарата".

Христо Кулишев изпълнителен директор на Агенция „Митници" от своя страна, в доклад, изтъкна резултатите от контролната дейност.

Констатирани са нарушения на закона за митниците: 3 289 , 71 случая на контрабанда на наркотици и прекурсори, от които наркотиците са 795 391 кг., 3 000 л.,1 260 таблетки и 3 кактуса. Прекурсорите са 42 904 кг и 47 378 таблетки ефедрин.

127 валутни нарушения на обща стойност 9,091 млн. лв. Нарушения на закона за акцизите 1 938, сред които 427 хил. литра гориво."Чувал съм за касови бонове за 1 млн. лв.", заяви Георги Прохаски, съпредседател на Съвета за икономически растеж (СИР).

Според него включването на свързаните лица в удостоверенията за липса на задължения, силно би затруднило икономическата дейност, предаде БГНЕС.

Прохаски каза още, че плащанията в сферата на услугите не са оптимизирани, особено високо-доходните услуги, като медицинската, а те биха могли да донесат по-високи доходи при регулация, отколкото повишението на глобите за не искането и неиздаването на касов бон.