До 2020 година броят на мобилните устройства, които ще бъдат свързани помежду си в целия свят, ще достигне 50 милиарда. Това поставя огромни предизвикателства във връзка с проблемите, които тези устройства извеждат пред информационната сигурност, коментира заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов по време на 11-тата международна конференция „Новото лице на дигитализирания бизнес".

Развитието на съвременните технологии и по-специално на интернет води до безпрецедентни информации в нашето общество и в социално-икономическия живот. Икономиката става все по-зависима от информационните и комуникационните технологии, а за администрацията тези технологии са задължителни, каза Борисов.

Необходимо е изработването на пътна карта с последователните стъпки, които трябва да се предприемат, подчерта той и изтъкна, че те излизат от обученията, които администрацията прави в областта на сигурността на информацията. Борисов бе категоричен, че тези обучения са крайно недостатъчни.

Според него трябва да бъдат създадени различни профили за защита на тези технологии, които се използват в критични инфраструктури. Това трябва да става в тясно сътрудничество с европейската агенция за мрежова информационна сигурност и европейския институт за телекомуникационни стандарти, подчерта зам.-министърът.

Сред акцентите на форума са новите предизвикателства и тенденции в сферата на информационната сигурност и съхранението на данни, както и върху заплахите и опасностите, които могат да засегнат всяка компания.

Експертите ще дискутират проблемите около управлението на рисковете в контекста на киберзаплахите, съхранението на личните данни в корпоративна среда и информационната сигурност на облачните и мобилни решения.