Според редица анализатори, цената на зърнените храни като пшеница, соя и царевица имат доста добри данни за растеж в бъдеще.

Цените на тези стоки не се движат много в дневната търговия. Всъщност за последната година, цените на тези три стоки не се е променила с повече от $1.25. Фючърсите на соята се търгуваха през последните месеци на нива от $5.37 до $6.49 за бушел (25 кг), а фючърсите на царевицата бяха с котировки от $2.33 до $2.87 за бушел (25 кг). Пшеницата също се търгуваше в тесни нива от $3.63 до $4.87 за бушел (27 кг).

Дори при тези тесни нива, цените на зърнените храни са с 10-годишни рекордни стойности. За пример, цената на соята се покачи с над 5% само през септември.

„Един от начините да се елиминира риска е да се търсят подценени пазари, където съотношението между риск и възвръщаемост е по-голяма.", това заяви анализатор на стоковите пазари от САЩ. „Добър пример за това е соята", продължи той.

В момента соята е с изключително ниска волатилност, която предоставя отлична инвестиция с добри предпоставки за растеж в бъдеще. Ниската  волатилност е точно това, която търсят голяма част от инвеститорите, наплашени от „светкавично бързия" и нестабилен пазар на енергийните ресурси, който стана популярен през последните години.

Цената на суровия петрол се понижи с повече от 20% от пика си през юли на $78.40 за барел, а цената на златото се срина със същите проценти от нивата си на $700 за тройунция през май. Все още има инвеститори, които спекулират, че цената на петрола ще достигне $100 за барел, а тази на златото $1,000 за тройунция в дългосрочен план.

Истината, е че пазарните участници търсят волатилност, но само когато е в тяхната посока, в противен случай тя води до огромни загуби и разочарования.

Очакванията са цените на зърнените култури да се покачват в идните седмици и месеци, като все повече анализатори съветват инвеститорите да ги включват в портфейлите си.

Все повече нараства търсенето на царевица от компаниите произвеждащи етанол. Той се произвежда от ферментирала захар, която може да се добие от всякаква биомаса включително царевица. Съединените Щати са най-големия производител и износител на царевица в света.   

Прогнозите за цената на царевицата остават силно „бичи", след като високата цена на петрола провокира все повече предприемачи да започнат да се занимават с производството на етанол за гориво. Ако цената на „черното злато" се задържи около или над $60 за барел, прогнозите за цената на царевицата варират от $2.80 до $3 за бушел в началото на 2007 г.