Засилващото се търсене на работна ръка в сектора на здравеопазването се потвърждава от последния Европейски монитор на свободните работни места (EVM), публикуван от Европейската комисия. Заетостта в здравния сектор в ЕС е нараснала с почти 2 % на годишна основа между 2008 г. и 2012 г.

Това се дължи на съчетание от фактори - застаряващо население, напредък в областта на технологиите и леченията, очаквания на хората за по-качествени услуги и обръщане на по-голямо внимание на профилактиката. През 2012 г. почти 1 милион души са били наети на работа в сектора на здравеопазването, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Въпреки това мониторът отчита намаляващо общо търсене на трудовия пазар в ЕС, като през четвъртото тримесечие на 2012 г. свободните работни места са били с 6 % по-малко, отколкото през същия период на 2011 г. През четвъртото тримесечие на 2012 г. броят на наетите на работа е намалял в повечето основни професионални групи, като за пръв път от второто тримесечие на 2010 г. той е спаднал в групата на „специалистите" (с 5 %).