Британските застрахователни компании съобщиха, че ураганът, който помете Англия в четвъртък, е нанесъл щети за стотици милиони лири стерлинги, предадоха двата телевизионни канала BBC и Sky News.

Ураганът "Кирил" се оказа най-опустошителният за последните 17 години. По данни на британската Метеорологична агенция поривите на вятъра средно са достигали 130-140 км/ч. Януарската буря отстъпва на урагана от 1987 година само по географския мащаб, който е поразила.

Били са повредени стотици домове и транспортни средства, чиито собственици все още оглеждат и оценяват щетите.

За много от тях застрахователните компании ще покрият ремонта, въпреки че, както отбеляза BBC, застраховката по правило не покрива ремонта на врати и покриви, дори и те да са най-много пострадали от урагана.

Най-големите застрахователни компании, за да се справят с наплива на сигнали и позвънявания, са извикали на работа допълнителни сътрудници.

"Такова събитие безспорно е драматично и тежко за тези, които понесоха щети, но не се явява проблем за индустрията и продължаването на работата й", каза шефът на отдел "Застраховки на имущество" в Асоциацията на британските застрахователи Джейн Милн.

По нейните думи, след силната буря от януари 1990 г, на застрахователните компании се е наложило да платят 2 млрд. лири стерлинги.

Агенцията по опазване на околната среда предупреди, че заплахата от наводнения все още стои за 11 населени места в Англия и Уелс.

Жертвите в Англия вече са 14, обяви Sky News.

1 млрд. евро е първоначалната оценка на щетите в Германия, според местните застрахователи.

Те обаче уточниха, че в тази цифра влизат само щети, които имат застрахователно покритие.

В Германия ураганът взе 11 жертви и причини сериозни проблеми в автомобилния, железопътния и въздушния транспорт.