Инспектори от Държавния ветеринарно-санитарен контрол към НВМС проверяват млекопреработвателно предприятие заради съмнения за наличие на растителна мазнина в „краве масло", съобщиха от службата.

Върху етикета на продукта не е обявено влагане на растителна мазнина. Пробата бе взета от контролните органи при съвместна проверка с представители на медиите в столичен супермаркет. Изследванията в референтната лаборатория по безопасност на храните към Националната ветеринарномедицинска служба, показаха наличие на 40.-2% растителни мазнини.

„Продуктът е напълно безопасен за консумация, но етикетировката му заблуждава потребителите. Вече започнахме проверка на случая. Продукцията ще бъде изтеглена от пазара за преетикетиране. Може да се стигне и до затваряне на предприятието", заяви генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов.

Лабораторните анализи не установиха наличие на растителни мазнини в останалите млечни продукти на други производители, проби от които бяха взети при проверката в търговската мрежа - сирене бяло саламурено, кашкавал за паниране, кашкавал „Витоша", краве масло, масло от краве мляко, детско мляко и кисело мляко.

За безвредност и годност за консумация по показатели като водно съдържание, мазнини, белтъчно съдържание, наличие на фосфати, готварска сол и др. бяха изследвани и месни продукти - пуешко филе без кост, охладено пиле и кренвирши.

При тях няма отклонение от установените норми по българските държавни стандарти. Водното съдържание в пуешкото филе и охладеното пиле е 73.5% ± 0.2%, а в кренвиршите - 71,6% ± 0,2%, при норма до 77%. Мазнините в кренвиршите са 13.1% ± 0,4% при норма до 13.8%, белтъчното съдържание 8.7% ± 0.1%, а нитритите са 9.8 ± 0.4 mg/ kg при норма до 100 mg/ kg.

Нормата за съдържанието на фосфати е до 5 g/ kg. В пуешкото филе съдържанието на фосфати е 4.9 g/ kg, в охладеното пиле - 4.4 g/ kg, а в кренвиршите - 2.9 g/ kg.

От 21 юни стартираха проверките на ветеринарните инспектори за спазване на изискването да не се наричат „млечни" продуктите произведени от мляко, но с вложени не млечни съставки като растителни мазнини и соев белтък.

През миналата седмица бяха проверени общо 2274 обекта от търговската мрежа, 122 млекопреработвателни предприятия. Проверяващите съставиха 23 акта и 60 предписания.