Разширява се кръгът на лицата, които трябва да прилагат мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма като това вече ще е задължение и на здравноосигурителните дружества, съобщи пресцентърът на МС.

С измененията законодателството ни се хармонизира с правото на ЕС в областта на превенцията на изпирането на пари и финансирането на тероризма.

В проектозакона са предвидени конкретни случаи на прилагане на опростени или засилени мерки срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма въз основа на преценка на съществуващия риск.

Опростени мерки за идентификация са предвидени, когато клиентът е български държавен орган или е институция, изпълняваща властови функции в съответствие с Договора за ЕС, Договорите за Общностите или вторичното законодателство на Общността.

Изключение от задължението за идентифициране е предвидено и за банките, когато банковата сметка на нотариус или лице, предоставящо правни консултации се използва за депозиране на суми на клиент на нотариуса или лицето, предоставящо правни консултации.

Забранено е прилагането на опростени мерки за идентификация на граждани, които са от държави, неприлагащи международните стандарти за противодействие на изпирането на пари.

Предвидена е възможност Българската народна банка и кредитните институции да не извършват идентифициране на клиент, като се позоват на предходно идентифициране, извършено от друга кредитна институция, при спазване на определени условия.