Засилва се тенденциите на сезонно поскъпване на зеленчуците и нарастване на цените на повечето цитрусови плодове и бананите. В същото време при повечето хранителни стоки цените се задържат през януари 2010 г. или се отчитат по-ниски нива спрямо същия месец на 2009 г. Това са част от основните изводи в анализа на движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците първия месец на 2010 г., публикуван в бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

По-голямо поскъпване през януари'10 спрямо декември'09 e отчетено при лещата (3.8%). Незначително увеличение на цените в диапазон 0.5 - 1.1% е регистрирано при: ориз (0.5%), олио (0.6%), краве сирене (1.1%), кренвирши (0.8%), шпеков салам (0.6%).

Най-голям спад на месечна база през януари се наблюдава при цената на скумрията (6.5%). В интервала 2 - 3% е поевтиняването на: захар (2.9%), кашкавал "Витоша" (2.1%), замразено пиле (3.1%), кайма (2.1%). Цените на фасула, брашното и малотрайните колбаси са се понижили слабо с около 1- 1.5%. (табл.1 и фиг.2)

С изключение на кренвиршите, които през януари'10 спрямо януари'09 са поскъпнали с около 9%, цените на всички останали хранителни стоки през тази година са по-ниски, като средногодишния спад на стойностите е в интервала 5 - 20%. Без промяна спрямо миналата година е цената на яйцата.

Цените на по-голяма част от плодовете и зеленчуците, предмет на този анализ, са по-високи през януари в сравнение с декември. Най-голям ръст бележи цената на чесъна - 24.4%. Цените на оранжерийните домати и краставиците са с около 16 - 19% по-високи спрямо миналия месец, а зелето е поскъпнало с 6.8%. Без промяна остава цената на картофите. Българските ябълки през януари се търгуват на същата цена, както през декември. През първия месец на годината се наблюдава леко поскъпване на бананите (3.3%) и лимоните (0.7%). По-голям ръст спрямо предходния месец е отчетен при цената на мандарините (10.7%).

Спрямо същия месец на миналата година е отчетен ръст от около 50% на цената на чесъна, а зелето е поскъпнало на годишна база със 17.5%. Покачване на цената се наблюдава и при лимоните (6.2%). От зеленчуците най-голям е годишният спад на оранжерийните краставици (19.5%). Намалението на цената на оранжерийните домати е 7%. Малко по-евтино се търгуват тази година и картофите (1.8%).

При по-голяма част от плодовете в началото на тази година, в сравнение със същия период на миналата, също се наблюдава спад. Цената на българските ябълки е с 16.7% по-ниска, а в диапазон 5-8% е спадът на годишна база на бананите, мандарините и портокалите.

През последните седмици на декември Индексът на Тържищните Цени (ИТЦ) рязко се покачи и стъпи на ниво от 1.704 пункта. Още в първата седмица на януари стойностите на индекса паднаха и през втората седмица на месеца се стабилизираха за кратко. През третата седмица на януари индексът плавно тръгна нагоре. В края на периода, спрямо началото на месеца, покачването на стойностите на индекса е 0.65%.

След повишената търговска активност на населението през декември, през първия месец на годината потреблението намалява. През този месец се засилва тенденцията на зимното покачване на цените, особено на плодовете и зеленчуците. Тези фактори водят до плавното покачване на стойностите на ИТЦ през втората половина на м. януари.

Само за последната седмица от 25 до 29 януари от бюлетина на ДКСБТ става ясно, че поскъпването на зеленчуците е продължило. Краставиците са поскъпнали с 12,6% и се предлагат по 2,42 лв. за килограм срещу 2,35 лв./кг седмица по-рано. При доматите оскъпяването е с 4,8% и килограм на едро се продава за 1,95 лв. От зеленчуците са поевтинели картофите със 7,3% и се предлагат за 0,51 лв./кг, както и зелето с 3% (0,48 лв./кг).

Без промяна са цените на ябълките, докато при цитрусовите плодове се забелязват различни нива. Портокалите са поевтинели с 12,6% и се продават за 0,90 лв./кг., мандарините са без промяна, а лимоните и грейпфрутите са поскъпнали.

И при другите храни на едро се забелязва обща тенденция към поскъпване. С по-високи цени се продават брашното (+3%, 0,68 лв./кг), маргарина (+3,3%, 1,87 лв./кг) и маслото (+3,1%, 1 лв./кг). Леко са поскъпнали олиото, малотрайните колбаси и шпековия салам.

Поевтинели са яйцата (-5%, 0,19 лв. за брой) и зрелият фасул (-1,3%, 2,25 лв./кг).