Неравенството между мъжете и жените струва на света всяка година милиарди от пропуски в икономическия ръст. Проблемът вече предявява изисквания за подемане на глобална инициатива, информира британският The Independent.

Изследване-пробив, извършено от икономисти на МВФ, показва, че правителствата трябва да използват икономически политики, за да намалят неравенството между половете. Властите трябва да се откажат от традиционното третиране на проблема, което всъщност задълбочава пропастта. Страните трябва да използват годишните си бюджети, за да гарантират, че публичните пари се харчат по начин, който съкращава разрива между половете, както и да заменят ораторстването с действия.

Докладът, който не носи официалния печат на МВФ, предполага, че МВФ може да използва влиянието си, за да помогне на правителствата на своите 184 члена да оценят ползите от намаляването на пропастта между половете и премахването на „деспотичната дискриминация".

Докладът идва седмица преди да започне Европейската година за равни възможности за всички (2007). Инициативата ще се бори с липсата на представителство на жените във всички нива дори и в най-богатите общества в света.

Изследването, проведено в повече от 40 богати и бедни страни, установява, че разделението на половете намалява икономическия ръст, докато по всичко личи, че икономическият ръст стеснява дистанцията между половете.

От една страна, жените с влияние върху разпределението на ресурсите в домакинството са по-склонни да инвестират в потенциала на своите деца. Това има огромен, макар и отложен във времето ефект върху обществото като цяло. Освен това жените показват по-големи способности от мъжете да инвестират спестяванията си по най-продуктивните начини и да поддържат плащанията по кредити на по-добро равнище, което има огромни положителни икономически ефекти.

Изследването също така показва, че жените са по-склонни да поддържат публичното осигуряванеи други държавни програми, което обаче според Джанет Стотски, автор на изследването, е със съмнителна икономическа полезност.

„Жените често се сблъскват с бариери, когато желаят да получат добро образование и здравеопазване - от икономически и културни причини. Крайният резултат е по-ниско ниво на постиженията в образованието, по-висок процент детска смъртност за момичетата в сравнение с момчетата в много страни и чувствително по-ниски заплати и по-малко възможности за намиране на работа за жените в сравнение с мъжете".

Авторът добавя, че несъответствието в образованието и здравните услуги може да има значителен ефект върху благоденствието и икономическия ръст. Проблемът стои най-остро в развиващите се страни, където положението на жените най-често е потиснато.