Една от интересните премиери на изложението в Женева бе първото появяване на Audi Q8 Sport Concept - прототип, който ще влезе в производство през следващата година, а името на серийния му вариант ще бъде SQ8.

Това ще бъде новият върхов кросоувър на Audi, отбелязва TopGear.

Флагманският модел ще бъде позициониран над Audi Q7 в гамата на компанията и ще играе ролята на основен конкурент на BMW X6, Mercedes GLE Coupe и Range Rover.

Концептът се задвижва от 3-литров 6-цилиндров двигател, развиващ 470 к.с. и 700 Нм въртящ момент. Бензиновият мотор генерира 444 к.с., като допълнителен електромотор дава допълнителна мощност от 26 к.с.. Но основната му функция е да намалява турбо дупката. От Audi твърдят, че Q8 Sport Concept е способен на ускорение от 0 до 100 км/ч за 4.7 секунди, а максималната скорост достига 275 км/ч. 

На практика, новият концепт представлява спортна версия на концептуалния Q8, който видяхме по-рано през годината в Детройт. По отношение на пропорциите, той не се различава много от сегашната Q7-ца - дълъг е 5 метра и разполага с междуосие от 3 метра. Въпреки това, концептуалният Q8 е с 40 мм по-нисък. Линията на покрива му се спуска плавно надолу, а в интериора има четири индивидуални седалки. В серийната версия обаче, конфигурацията ще бъде класическа - две седалки отпред и тройна седалка отзад. Концептуалният Q8 има 630-литров багажник.

Представен като plug-in хибриден модел, стандартният прототип Q8 - подобно на оранжевия си спортен събрат - се задвижва от 3.0-литров TFSI двигател, комбиниран с електромотор и литиево-йонна батерия с капацитет 17.9 кВч. Задвижването тук разполага с мощност от 440 конски сили.