През последните няколко месеца инфлацията в САЩ расте с бързи темпове. И особено голям принос за това имат високите цени на автомобилите.

Към май месец беше отчетено, че индексът Consumer Price Index, отразяващ движението на потребителските цени на американския пазар е достигнал 13-годишен пик. А около една трета от скока идва от бързото поскъпване на колите особено на тези втора ръка.

И ако анализаторите обърнаха повече внимание на поскъпващите използвани автомобили, то съща е тенденцията и при новите коли. И всичко това е притеснителен сигнал за бюджета на домакинствата в Щатите.

Около 40% от семействата в САЩ купуват автомобил всяка година. А през настоящата година техният дял може да е още по-голям като се има предвид възстановяването на търсенето след тежката 2020 година.

Защо колите втора ръка поскъпнаха с 10% на втория най-голям автомобилен пазар само за месец?

Защо колите втора ръка поскъпнаха с 10% на втория най-голям автомобилен пазар само за месец?

И какво означава това за икономиката

От CNN Business обясняват защо и цените на новите возила на вторият най-голям автомобилен пазар растат толкова бързо. Основната причина е тази, която стимулира и пика в цените на колите втора ръка - недостигът на чипове.

В резултат на това запасите на нови автомобили падна до исторически нива, докато гладът на потребителите е голям. В допълнение това е и голям проблем за компаниите, отдаващи коли под наем. Те също не могат да обновят автопарка си и търсят усилено да закупят возила.

Още един важен фактор за покачването на цените са и предпочитанията на потребителите. Американските купувачи търсят по-големи и скъпи SUV модели за сметка на по-изгодните седани. Също така те държат автомобилът им да има повече функции и по-високо оборудване, което също струва по-скъпо.

Цените на колите втора ръка се покачват с най-бърз темп от десетилетие насам

Цените на колите втора ръка се покачват с най-бърз темп от десетилетие насам

В САЩ и Европа