Миналата седмица Министерството на труда на САЩ публикува данни, според които основните потребителски цени, известни още като Индекс на потребителските цени (CPI), са се повишили с 5%на годишна база, или повече от прогнозите на Уолстрийт и най-бързите темпове от август 2008 г.

Индексът на потребителските цени, който представлява кошница, включваща хранителни стоки, разходи за жилища, комунални услуги и други се покачи с по-бърз темп от очакваното, като отбеляза най-голямото си увеличение от август 2008 г. преди финансовата криза да удари и икономиката да се срине, пише Yahoo finance.

Цените на употребяваните превозно средства се покачиха със 7,3% на месечна база и с 29,7% през последните 12 месеца. Цените на новите превозни средства се увеличи едва с 1,6% на месечна база и 3,3% на годишна база, най-бързият темп от десетилетие насам.

И Европа не изостава от тези тенденции. В Германия, преди на настъпи пандемията, най-големият ръст в цените на автомобилите втора ръка, регистриран някога, е бил 1% през февруари 2018 г. През май тази година те са нараснали с 6,7%, по данни CapHpi, която проследява цените от 2012 г.

Във Великобритания например Audi A3 втора употреба днес струва с 1300 паунда повече от еквивалентния модел преди година, което е ръст от 7%. Цената на спортните автомобили Mazda MX5 се е увеличила с 50%.