През последните години литият е един от най-търсените метали на пазара на фона на нарастващото значение на електрическите автомобили. И тъй като компаниите се задъхват добивът им да отговори на апетита към метала, най-големият производител има нова идея.

Американската Albamarle Corp иска да използва литият, вложен в производството на стари електрически коли, за направата на нови батерии.

Гигантът вече е започнал да инвестира и да работи заедно с производители на автомобилни компоненти за рециклирането на стари возила, което, според компанията, ще бъде "ключово" за бъдещите ѝ възможности за растеш, пише Bloomberg.

Недостигът на литий може да забави производството на 20 милиона електромобила до 2030-а

Факторът, който може да спре производството на 20 милиона електромобила до 2030-а

Цената на ключов за индустрията метал може да скочи 3 пъти през това десетилетие

Albamarle Corp е част от нарастващия брой дружества, които търсят варианти да завземат по-голям дял от пазара на литий, като според прогнозите може да има затягане на доставките.

"13 годинисле като Tesla Roadster дебютира, първото поколение електромобили е пред "пенсиониране". Когато това се случи, рециклирането ще тръгне към подем", посочва Кристофър Перела от Bloomberg Intelligence.

Albamarle вече си партниря с компания от Северна Каролина, като в нейния завод ще се рециклират първите батерии от вече спрени от движение автомобили. За целта ще се използва технология на гиганта в минната индустрия.

Според плановете на компанията предстои да почнат тестовете на технологията, а първото масово производство на батерии от рециклирани такива трябва да започне в средата на десетилетието.

Сърбия се кани да добива един от най-горещите метали. Но може да срещне проблеми по пътя

Сърбия се кани да добива един от най-горещите метали. Но среща проблеми по пътя

Активисти и граждани се противопоставят на плановете на правителството и на гиганта Rio Tinto