Автомобилният гигант Volkswagen бе глобен с €1 милиард от германските власти заради скандала с дизеловите емисии, предава BBC. Компанията съобщи, че няма да обжалва.

Прокурор е установил, че VW е продала над 10 милиона автомобила между средата на 2007 и 2015 г., които са били оборудвани със софтуер, който подава занижени стойности на вредните емисии по време на тест.

Глобата е сред една от най-големите, налагни на компанията в Германия.

Компанията, която "уби" дизела, вижда неговото бъдеще

Компанията, която "уби" дизела, вижда неговото бъдеще

Чака ни ренесанс на технологията - и то скоро, смята директорът на Volkswagen AG

Главният изпълнителен директор на VW Хърбърт Дайс заяви, че приема глобата и че "Volkswagen приема вината за дизеловата криза". Той допълни, че са нужни допълнителни стъпки, за да бъде възстановено доверието в автомобилната индустрия и в самата компания.

През 2017 г. VW се съгласи да плати глоба от $4,3 милиарда в САЩ по подобни обвинения. Заедно с изкупуването на автомобили, дизеловата криза струва на гиганта над 20 милиарда долара в Съединените американски щати.

С глобата в Германия се слага край на криминалните разследвания срещу VW в Европа, но компанията тепърва трябва да се изправи пред редица граждански искове, както и от акционери.