Притеснителен брой британски компании изпитват "значителни" нива на финансови проблеми и са в риск да фалират, сочи последният доклад на Begbies Traynor - компания, специализирана в материята.

Данните показват, че през второто тримесечие на 2017 г. 329 834 компании във Великобритания - основно малки и средни предприятия, изпиват финансови затруднения. 308 423 са малки и средния фирми, а 21 000 - големи компании.

Преди година техният брой е бил доста по-нисък - 263 517, или 25% по-малко.

"Нашият доклад показвам, че скорошната загуба на инерция на икономиката увеличава финансовия натиск над британските компании, които трябва да се справят с неяснотите около преговорите за Brexit, както и увеличаващи се цени", казва Рик Трейнър, председател на компанията.

Най-засегнати са фирмите, които работят в секторите строителство и имоти. По-рано днес друг доклад показа, че един от всеки пет агента на недвижими имоти също е в риск от фалит.

През първото тримесечие на годината британската икономика нарасна с едва 0.2%, а през второто - с 0.3%. Сред основните причини за разочароващите резултати е поевтинелият паунд, който увеличи инфлацията през последните месеци. Заради това британците започнаха да харчат все по-малко - а именно техните разходи са едно от най-важните пера в икономиката на Острова.