В днешната силно разделена и турбулентна политическа и икономическа среда, ако има нещо, за което всички могат да се съгласят, то е, че 2022 г. не беше добра година за Европа. Точно когато европейците (и светът) се възстановяваха от болката на коронавируса и блокирането, започна бруталната руска инвазия в Украйна.

Тази инвазия шокира глобалния енергиен пазар и доведе до грубо събуждане за Европа, която разчиташе на леснодостъпния руски газ и петрол. Докато нациите се разпръснаха, за да диверсифицират веригите си за енергийни доставки, инфлацията скочи в европейските нации. В еврозоната, която не включва Обединеното кралство, инфлацията от юли до декември беше причинена основно от скока на цените на енергията. Всъщност данните от Евростат показват, че енергийната инфлация е достигнала своя връх през октомври 2022 г., когато цените са нараснали с 4,4% - повече от цял процент по-високо от следващия най-голям елемент, който е храната (2,47%).

Тези два най-големи участници в инфлацията, се дължат на руската инвазия, тъй като Русия и Украйна са сред най-големите производители на зърно в света. Данни от Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA) показват, че Украйна е четвъртият по големина износител на царевица в света и петият по големина износител на пшеница през април 2022 г. - само няколко месеца след руската инвазия. Така че естествено смущението в Украйна създава недостиг, който сега е облекчен до известна степен след дипломатически усилия.

Най-голямата икономика в Европа, Германия, беше най-засегната от енергийните прекъсвания. Германската икономика, която е европейската сила и доминирана от големи автомобилни производители като Bayerische Motoren Werke, все още не успяваше да поддържа растеж през декември 2022 г. Данните от германската федерална статистическа служба показват, че забавянето през декември успя да изненада анализаторите.

Промишленото производство в Германия спадна с 3,1% през първия месец на годината, докато анализаторите очакваха да се забави със "само" 0,7%. Подчертавайки пристрастеността към руската енергия, енергоемките сектори са спаднали с още по-големи 6,1% през декември. За цялата година германската индустрия се забави с 5% спрямо 2019 г. - последната "нормална" година, на която светът беше свидетел след избухването на пандемията от коронавирус. Като цяло БВП нарасна с 1,9% през 2022 г., което е спад от ръста от 2,6%, регистриран през 2021 г.

Друга европейска нация - и такава, която не е част от ЕС - която видя главоломна инфлация миналата година, е Обединеното кралство. Индексът на потребителските цени (CPI) в Обединеното кралство скочи до 9,6% през октомври - същата година, в която еврозоната като цяло също отбеляза своя пик на цените. Това счупи стар рекорд от три десетилетия за страна, която е виждала толкова високи нива преди това през ноември 2022 г., когато инфлацията достигна 9,2%. За пореден път това беше подхранвано и от високите разходи за енергия, тъй като цените на газа във Великобритания се покачиха с невероятните 128,9% през декември 2022 г., докато цените на електроенергията скочиха с 65,4%. Обединеното кралство беше ударено двойно, тъй като глобалното икономическо забавяне и силата на щатския долар понижиха стойността на британския паунд. Тъй като страната е нетен вносител, по-евтиният паунд оскъпява вноса и допълнително натоварва и без това затрудненото население.

Обръщайки се към корпоративния сектор, високите цени също засегнаха ежедневните бизнес операции на фирмите.

Приближавайки германската индустрия, автомобилният гигант Volkswagen AG отбеляза спад на печалбата си с цели 28% през второто тримесечие на 2022 г. Нещата не се подобриха много през следващото тримесечие, тъй като фирмата отчете нов спад на печалбата си от 26,5% през третото тримесечие.

Имайки предвид тези подробности, става изключително важно да разгледаме кои европейски компании са успели да оцелеят през бруталната година и са сред най-големите производители на печалби. От 11-те фирми в списъка на изданеието Insider Monkey, първите три са Shell plc, TotalEnergies SE и A.P. Møller - Mærsk A/S.

5.Mercedes-Benz Group AG

Нетен доход за последните дванадесет месеца: $24,7 милиарда.

Mercedes-Benz Group AG е една от най-големите автомобилни компании в света. Известна най-вече с луксозните си седани, компанията също така произвежда и продава камиони, двигатели и други продукти.

Компанията постигна голяма победа през 2022 г., когато стана най-продаваната марка автомобили в Сингапур. Продажбите му възлизат на 4336 автомобила в страната с втория най-висок БВП на глава от населението в света.

4.Vivendi SE

Нетен доход за последните дванадесет месеца: $26,3 милиарда

Vivendi SE е френска медийна и развлекателна компания. Тя участва в голямо разнообразие от медийни и творчески начинания, като поддържане на телевизионни канали, предоставяне на видео игри, онлайн платформа за видео стрийминг и изпълнения на живо.

Компанията е базирана в Париж, Франция.

3.A.P. Møller - Mærsk A/S

Нетен доход за последните дванадесет месеца: 29,3 милиарда долара

A.P. Møller - Mærsk A/S е датска корабна компания, която също е една от най-големите по рода си в света. Фокусира се основно върху услугите за превоз на контейнери в океана, логистиката на студената верига и управлението на веригата за доставки. Тя е със седалище в Копенхаген, Дания.

След поредното глобално забавяне на корабоплаването през миналата година, A.P. Møller - Mærsk A/S отчете през февруари 2023 г., че потреблението на бункерно гориво е спаднало до 2,55 милиона метрични тона през четвъртото тримесечие на 2022 г., насочвайки се към 9,2% годишен спад и най-ниското от пика на пандемията.

2.TotalEnergies SE (NYSE:TTE)

Нетен доход за последните дванадесет месеца: $36 милиарда

TotalEnergies SE е една от най-големите петролни компании в света. Фирмата е диверсифицирана енергийна компания с операции от кладенеца до помпата. Тя е създадена през 1924 г. и е със седалище във Франция и има милиарди барели доказани петролни резерви.

TotalEnergies SE беше последната петролна компания, която се окъпа в рекордна печалба след руската инвазия в Украйна. Докато фирмата отчете 16 милиарда долара печалба до края на 2021 г., през 2022 г. тя спечели 36 милиарда долара. 22 от 920-те хедж фонда, част от проучването на Insider Monkey за третото тримесечие на 2022 г., са закупили акциите й.

Най-големият инвеститор на TotalEnergies SE е Fisher Asset Management на Кен Фишер, който притежава 23 милиона акции на стойност 1 милиард долара.

1.Shell plc (NYSE:SHEL)

Нетен доход за последните дванадесет месеца: $42 милиарда

Shell plc е друга голяма петролна компания. Базирана в Обединеното кралство, фирмата проучва, произвежда, рафинира, транспортира и продава нефтени и газови продукти по целия свят.

Резултатите на Shell plc за цялата 2022 г. показват рекордна нетна печалба от $42 милиарда, като се възползва от покачващите се цени на петрола през миналата година. Проучването на Insider Monkey за третото тримесечие на 2022 г., обхващащо 920 хедж фонда, разкри, че 39 са притежавали акции на компанията.

Fisher Asset Management на Кен Фишър отново е най-големия инвеститор в Shell с дял от 1 милиард долара, който идва от 20 милиона акции.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.