Новият държавен глава на САЩ Доналд Тръмп обяви в сряда, че телекомуникационната група Sprint и американската сателитна компания OneWeb ще разкрият 8000 работни места отвъд Океана.

Решенията на компаниите са част от скорошното споразумение за инвестиция между властите и конгломерата SoftBank, предаде агенция Reuters.

Японската корпорация притежава дялове и в двете компании, а нейният изпълнителен директор милиардерът и бизнесмен Масайоши Сон обяви по-рано през месеца, че ще инвестира 50 милиарда долара в САЩ, създавайки 50 000 работни места.

Телекомуникационната компания Sprint разкри през януари, че е съкратила 2 500 работни места като част от плана да намали разходите си.

В сряда обаче от фирмата обявиха, че ще създадат нови 5000 позиции в сфери като продажби и обслужване на клиенти до края на финансовата година.

От SoftBank и OneWeb обявиха през декември, че японската компания води нов кръг на финансиране за 1.2 милиарда долара.

OneWeb ще използва парите, за да изгради завод във Флорлида за производство на сателити на по-ниски цени. Със стъпката компанията ще разкрие 3000 работни места.

Акциите на Sprint, чийто дял от 82 процента е собственост на SoftBank, се промениха леко в часовете на извънборсовата търговия.