Половин месец след като френският гигант Total се присъедини към Apache в изследването на силно перспективен блок в териториалните води на Суринам, компаниите обявиха, че са открили "значителни" залежи на петрол, пише Цветана Параскова от Oilprice.com. Той се намира в Гаяно-Суринамския басейн, откритието е направено в блок 58 на кладенец Maka Central-1.

"Новият лиценз увеличава позициите ни в Гаяно-Суринамския басейн, който е изключително богата петролна зона", коментира президентът по изследвания и производство на Total Арно Бреюлак. "Изключително щастливи сме от резултатите от Maka Central-1", каза и главният изпълнителен директор и президент на Apache Джон Кристман.

Търсенето на петрола понесе нов удар – пиратите спират да го използват

Търсенето на петрола понесе нов удар – пиратите спират да го използват

За 2017 г. за откупи са дадени около 800 млн. долара глобално

По думите му триизмерните данни за находището показват, че то съхранява значителни ресурси. "Очакваме да започнем да продължим проучванията и разработването на блока в партньорство с Total", коментира Крисман.

Новината за откритието се превърна в значителен повод за оптимизъм за инвеститорите на ръководената от него компания. Нейните акции се изстреляха с почти 27% след обявяването ѝ, като към днешна дата се търгуват при стойност от 32,51 долара за акция.

Същевременно вестта за откритието и бъдещото му разработване ще вкарат Суринам в редиците на страните производителки на петрол. Съседната на нея Гаяна понастоящем е най-младият член на този "клуб", след като ExxonMobil вече започнаха добив от находището Лиза, намиращо се в териториалните ѝ води.

Добивът на петрол в Русия удари постсъветски рекорд през 2019 г., въпреки решението на ОПЕК+

Добивът на петрол в Русия удари постсъветски рекорд през 2019 г., въпреки решението на ОПЕК+

Той е достигнал 11,25 млн. барела дневно

В рамките на следващите няколко седмици ще бъдат осъществени първите доставки на петрол от ExxonMobil, а в близките месеци операциите на компанията край Гаяна ще достигнат пиковия си капацитет от 120 хил. барела дневно.