Платформата за онлайн търговия Amazon вече влиза в елитната група на компаниите с годишни печалби от стотици милиарди долари.

В четвъртък от дружеството обявиха, че през празничния период продажбите им са достигнали 72,4 милиарда долара или с 20% повече в сравнение със същия период на 2017 година.

Силното представяне през този период е причината за оборота от 232,9 милиарда долара за цялата 2018 година, пише CNN Business.

От друга страна обаче продажбите отчитат намаление спрямо предходната година. Растежът от 20% за четвъртото тримесечие е значително под резултата от 38% ръст за периода октомври - декември 2017 година.

Amazon очаква и по-слаби от прогнозираното по-рано доставки за първите три месеца на 2019 година. Според представените данни продажбите ще бъдат между 56 милиарда долара и 60 милиарда долара за януари - март.

За разглеждания период печалбата на онлайн гиганта е в размер на 3 милиарда долара. За цялата 2018 година тя е 10 милиарда долара - резултат, който компанията постига за първи път в историята си.

Дъщерното дружество Amazon Web Services остава лидер на бързорастящия пазар на облачни услуги. Продажбите там са скочили с 45% до 7,4 милиарда долара. За годината резултатът на този бизнес достига 25 милиарда долара за първи път.