Apple се присъедини към растящия брой компании, които настояват администрацията на американския президент Доналд Тръмп да се откаже от нови мита върху вноса от Китай, пише BBC. Ако Вашингтон и Пекин не постигнат сделка, САЩ заплаши с мита върху още $300 милиарда стоки, внесени от Поднебесната империя.

В писмо до Белия дом Apple настоява администрацията да се откаже. И посочва, че новите мита ще бъдат в полза единствено на нейните конкуренти, тъй като ще покрият и основните ѝ продукти, включително iPhone, iPad и Airpod, както и частите за ремонт на тези устройства в САЩ.Apple припомня, че китайските брандове не се харесват в САЩ и няма да бъдат засегнати от митата, но това не важи за нейните iPhone.

Писмото идва дни, след като стана ясно, че гигантът обмисля възможността да изнесе част от производството си - между 15 и 30% - от Китай. Преди няколко дни 600 компании от САЩ призоваха Тръмп да се откаже от митата. А по-рано тази седмица Microsoft, Dell и HP заявиха, че въвеждането им може да оскъпи продаваните от тях лаптопи и таблети с поне 19%.

Над 600 американски компании се изправиха срещу Тръмп заради митата

Над 600 американски компании се изправиха срещу Тръмп заради митата

Въвеждането на нови мита срещу Китай ще струва $2 000 на всяко семейство