Инвестиции в размер на приблизително 100 млн. лева планира "Билла България" за 2024 г. Това обяви пред журналисти изпълнителният директор Вигинтас Шапокас.

  • 68 млн. лева ще отидат за 12 нови и 11 реконструирани магазина в страната.
  • 3 млн. лева ще се инвестират във ВЕИ инсталации - включително като покриви на паркинги.
  • Над 30 млн. лева погълне изграждането на новата голяма логистична база на Billa до с.Загоре. Тя трябва да заработи през 2025 г. и общата инвестиция е в размер на 50 млн. лева.

От началото на следващата година Billa ще приема онлайн поръчки и в три нови града - Пловдив, Варна и Плевен.

Клиентите преоткрили Billa

Шапокас обяви и актуалните бизнес резултати на веригата към края на октомври. Оборотът е в размер на 1,143 млрд. лева, което е 15,8% ръст на годишна база, като също така и клиентите са с 5,5% повече. Увеличението се запазва и на база един и същ брой обекти. Увеличава се и пазарният дял - с 0,5% до 19,7%.

Billa се оплака от административен произвол

Най-голямата търговска верига по брой магазини у нас се оплака от административен произвол

Нейните магазини няма да се включат в инициативата на властта "Достъпно за вас" - поне на този етап

Това е втора поредна година на ръст - и то на база на силни резултати през 2022 г. "Клиентите преоткриха Billa", коментира изпълнителният директор.

През тази година са реновирани 14 обекта и са открити 12 нови в рамките на инвестиции за общо 62 млн. лева.

"Билла България" беше на трето място в групата REWE по ръст на оборота. Тази година отново сме на трето място, което показва, че сме изключително видими в рамките на самата група", подчерта Вигинтас Шапокас.

Как пазаруват българите?

По-прагматични от средното за Европа, но и с голям сантимент към местната продукция - такива са българските потребители според изпълнителния директор. Така заради инфлацията 20% от тях се ограничават в покупките си и залагат в по-голяма степен на промоционални оферти и програми за лоялност.

Всяка седмица по над 1500 артикула са на промоция в Billa, като промоциите формират 45% от оборота, а 80% от покупките са с Billa Card, стана ясно от презентацията на компанията.

Опасна "ножица"

Вигинтас Шапокас отбеляза, че през последните седмици темпото на ръст на доставните цени се е забавило и вече даже наблюдаваме дефлация и то на фона на ръст на заплатите. По думите му това е добра новина за всички - но само ако сегашната ситуация не продължи дълго.

Какви са реалните заплати по света и как се класираме у нас

Какви са реалните заплати по света и как се класираме у нас

България е в долната половина на класацията на ОИСР

"Ръст на възнагражденията е нужен в тази държава, но разтваряне на "ножицата" между намаляващи цени и растящи заплати е нещо лошо за икономиката. Ако това продължи, ние ще трябва да сме по-ефективни - да има по-висока производителност на служителите и много внимателно изчисляване на разходите", предупреди изпълнителният директор.