Deutsche Bahn е увеличила дълговете си през 2019 г. и германските железници изпитват остър недостиг от €3 милиарда, с които да посрещнат финансовите си задължения, гласи доклад на Federal Court of Auditors, цитиран от Deutsche Welle.

Държавната компания е надхвърлила определения по-рано таван за дълга за 2019 г. още към края на полугодието. Към момента тя притежава дълг с €1,5 милиарда повече, отколкото правителството ѝ позволи.

Ако Deutsche Bahn не успее да запълни финансовия недостиг, "няма да може да се финансира сама", сочи докладът. Авторите му очаква ликвидността да остане проблем за компанията до 2023 г.

В доклада се препоръчва продажбата на британската транспортна компания Arriva, както и на DB Schenker - логистичния ѝ клон, за да финансира проектите си. Продажбата на първата вече се обсъжда.

Министърът на транспорта на Германия Андреас Шойер заяви, че очаква "ясни отговори" от компанията относно бъдещите ѝ планове. Той посочи още, че е препоръчал преструктуриране и намаляване на разходите.

В свое съобщение, публикувано в четвъртък, Deutsche Bahn отговори, че не виждала доклада, раздаден на германските депутати, както и че "има ясен план за милиардите, инвестирани във влакове, инфраструктура и служители".