Една от всеки десет малки или средни компании в Русия се подготвя да затвори врати, показва изследване сред 5 000 дружества, направено от бизнес омбудсмана на страната Борис Титов. Една трета от компании казват, че приходите им продължават да намаляват, въпреки че повечето рестрикции са премахнати. Едва за 10% от тях приходите са достигнали предпандемичните нива.

Собствениците на малък бизнес в страната се оплакват от липсата на достатъчна държавна подкрепа от началото на кризата. Кремъл отложи плащането на някои данъци, обяви мораториум на банкрутите и предостави безлихвени кредити, които да се използват за плащане на заплати. Но компаниите казват, че условията, заедно с високата степен на откази и тежката бюрокация, правят мерките безполезни.

По-малко от половината малки компании са успели да получат някакви средства.

По-ранно изследване показа, че е два пъти по-вероятно малките компании да пострадат по-тежко от кризата — частично и защото правителството ограничи най-щедрите схеми за подкрепа само за големите предприятия.

Слабото вътрешно търсене продължава да е най-голямото предизвикателство пред дребния бизнес. Разполагаемият доход на руснаците падна до най-ниското си ниво от десетилетия през 2020 г., а инфлацията се ускори драматично през последните месеци.

Последното изследване показва, че вече се заформя порочен кръг от ниски разходи на потребителите и слабо представяне на бизнеса, което води до намаление на заплатите.