Saudi Aramco е важна брънка в световната икономика. Компанията произвежда и продава по 10 милиона барела петрол дневно. И въпреки това цели четири десетилетия финансовите резултати на гиганта бяха една от най-добре пазените тайни в световния бизнес, а достъп до тях имаха малък кръг директори, принцове и правителствени лица.

Първи поглед над финансите на Aramco сега показват, че през първите шест месеца на 2017 година компанията има приходи от главозамайващите 33,8 милиарда долара - оставяйки далеч назад щатски титани като Apple, JPMorgan Chase & Co. и Exxon Mobil.

Цифрите, видяни от Bloomberg, дават на инвеститорите най-подробните данни досега, за да им помогнат да оценят възможната стойност на сделка, която финансовите пазари виждат веднъж в десетилетие: качването на компанията на борсата.

Саудитска Арабия иска ново увеличение на цената на петрола

Саудитска Арабия иска ново увеличение на цената на петрола

Рияд се цели към 80 долара за барел

И тъй като Saudi Aramco е отговорно за голяма част от приходите на цяла Саудитска Арабия, инвеститорите в облигации също имат шанс да погледнат и оценят финансовото здраве на кралството.

Най-интересното от разкритията: компанията почти няма никакви дългове, а производствените ѝ разходи са частица от обичайните за индустрията.

Но заради това че държавата разчита много на нея, за да финансира разходите си в социалната и военната сфера, както и бляскавия лайфстайл на стотици принцове, паричните ѝ потоци страдат.

Данните показват още и колко чувствителна е компанията към цената на петрола. През първата половина на 2016 година, когато "черното злато" струваше средно 41 долара, компанията има приходи от 7,2 милиарда долара.

Принц Мохамед бин Салман иска да събере рекордните 100 милиарда долара, като направи даде възможност на инвеститорите да купят дял от пет процента. Това би оценило компанията на два трилиона долара.

Инвеститорите все още не знаят кога, и дори дали, първичното публично предлагане ще стане факт. И до днес нямаха информация за финансите на компанията. Два от най-важните фактори за тях са паричните потоци и плащанията на дивидент.

За първата половина на миналата година Aramco е генерирала потоци от 52,1 милиарда долара, когато барелът струваше средно 53 долара. В същото време Shell има потоци от 21 милиарда долара, въпреки че е добила около едва една четвърт от операциите на Aramco.

Дивидентът е по-голям от средния за индустрията, но не и чак толкова огромен. През първата половина на 2017 година са изплатени 13 милиарда долара. Exxon плати 6,4 милиарда долара, а Shell - 7,8 милиарда долара -- макар че двете компании добиват по-малко петрол от Aramco взети заедно.

И причината затова са данъците: Aramco плаща 50% данък върху приходите и допълнителен налог върху печалбата. Остава неясно дали те ще бъдат променени преди IPO-то.

Данните сочат още, че компанията прави огромни инвестиции. През първата половина на 2017 година капиталовите разходи са били 14,7 милиарда долара - далеч над отчетените 8 и 9 милиарда долара от Exxon и Shell съответно.

Но разходите ѝ за производство през същия период са изключително ниски - едва 7,9 милиарда долара -- т.е. харчи по по-малко от четири долара за барел. При Exxon и Shell тази сума е около 20 долара за барел.