Pyxus International Inc., един от най-големите доставчици на тютюн в света, е изправен пред растящ финансов натиск след забавяне на основния бизнес и пречки пред опитите за диверсификация в канабиса и течностите за електронни цигари, пише The Wall Street Journal.

Американската компания, която смени името си от Alliance One International през 2018 г., трябва да се справи с недостиг на средства заради ръст на загубите и близо $1 милиард дълг, чийто падеж е скоро. Проблемите на предприятието подчертават спада на потреблението на тютюн по света.

Големият проблем на Pyxus е, че основният бизнес - изкупуването на тютюн от земеделци и продажбата му на производители на цигари - е в спад. Потреблението на тютюн в света намалява през последните две десетилетия, показват данни на Световната здравна организация. Altria Group Inc., която притежава Philip Morris USA Inc., заяви миналия месец, че доставките на цигари са се свили с между 4% и 5,5% през последните няколко години.

През последното тримесечие приходите на Pyxus намаляват с 31% до $363 милиона, а компанията отчита загуба от $22 милиона. През следващите 12 месец предприятието трябва да изплати облигации за грубо $900 милиона. Междувременно на вторичния пазар дълг на компанията разменя ръце за 48 цента за долар, което показва притесненията, че компанията няма да успее да рефинансира задълженията си.

Pyxus, която започва дейност през 1873 г., опита да диверсифицира бизнеса си, като придобие дялове в компании, които търгуват с канабис, CMD, индустриален коноп и течности за електронни цигари. Засега обаче тази стратегия не се е изплатила. Подразделението, което притежава тези дялове, отчита спад от 24,5% на приходите на годишна база.