Facebook, Twitter и Google са заплашили правителството на Хонконг със спиране на услугите си на острова, ако градът одобри предложените законови промени, които ще направи технологичните платформи отговорни за злонамерено споделяне на лична информация, пише The Wall Street Journal.

Писмо, изпратено от индустриална група, която включва изброените компании, подчертава притесненията от планираните промени, тъй като те могат да поставят под риск от криминални разследвания и дела служителите им. Новите текстове засягат т. нар. доксинг — практиката някой да публикува в интернет пространството поверителна информация за другиго с цел тормоз. Практиката бе силно разпространена по време на протестите от 2019 г. Текстовете предвиждат глоба в размер до 1 млн. хонконгски долара ($128 хил.) и до пет години затвор.

"Единственият начин да избегнем тези санкции, ще бъде да се въздържим от инвестиции и предлагане на услугите в Хонконг", се посочва в писмото, изпратено на 25 юни. от базираната в Сингапур Asia Internet Coalition.

Джеф Пейн, управляващ директор на групата, казва, че макар членовете ѝ да са против доксинга, неясните текстове ще поставят под опасност местните служители заради нарушения, направени от потребителите.

Напрежението между някои от най-мощните американски компании и властите в Хонконг расте насред желанието на Пекин да увеличи контрола си над града и да запуши устата на политическите дисиденти. Миналата година щатските технологични гиганти спряха да работят с местните силови агенции, а причината бе приемането на спорния закон за националната сигурност, наложен от Китай.