Очаква се броят на туристите в България, общо от всичките пазари на Томас Кук, да надхвърли 200 хил. през това лято, което е увеличение от 34% в сравнение с 2015 г. Планира се ръстът да се запази и през следващия летен сезон, като общият брой на туристите да достигне 250 хил., което е абсолютен рекорд за туроператора откакто работи на пазар България.

Това стана ясно по време на среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с Петер Фанкхаузер, генерален изпълнителен директор на Томас Кук Груп и Бьорн Сандстрьом, главен търговски мениджър на фирмата.

 „За нас е много важно партньорството с големите туроператори като Томас Кук и се радвам, че то дава толкова добри резултати в кратки срокове“, каза министър Ангелкова. Тя подчерта, че през този сезон България се утвърждава като една от най-предпочитаните дестинации в региона и се отбелязват сериозни увеличения от редица пазари.

Сред най-големите от тях е Германия като се очаква да приемем около 125 хил. немски туристи през лятото само по програмите на Томас Кук Груп, стана ясно по време на срещата.

Петер Фанкхаузер подчерта, че е много важно да се продължи работата в България за гарантиране качеството на туристическия продукт и увеличаване на инвестициите в подобряване на материалната база. Били са обсъдени и възможностите за организиране на обучения за квалификация на кадрите в туристическия сектор с представители на Томас Кук.