Huawei Technologies ще се нуждае от повече време, за да се превърне в най-големият производител на мобилни телефони в света - цел, която китайската компания искаше да постигне още в края на тази година, заяви старши мениджър във вторник.

"Щяхме да станем най-големите през четвъртото тримесечие (на тази година), но сега смятаме, че този процес ще отнеме повече време", заяви Shao Yang, главен директор по стратегията в Huawei Consumer Business Group, цитиран от Reuters. Забавянето очевидно се дължи на забраната, издадена от президента на САЩ Доналд Тръмп. Google и редица други американски и други компании обявиха, че спират да работят с Huawei, което лишава китайския производител от важни компоненти и пълен достъп до Android и услугите на Google.

По думите му, компанията продава между 500 хил. и 600 хил. телефона всеки ден. Той не уточни дали тези данни са актуални към днешна дата или са от преди забраната.По данни на Gartner Huawei е вторият най-голям производител по брой продадени телефони през първото тримесечие, като изостават само от Samsung.

Китай привика световни технологични гиганти заради Huawei

Китай привика световни технологични гиганти заради Huawei

Пекин натиска компаниите да не се съобразят със забраната на САЩ - или да се изправят пред "тежки последствия"