Иранските производители на домакински уреди възнамеряват да локализират производството си в Руската федерация . По-конкретно става дума за Datees и Emersun, които могат да закупят или наемат например спрените мощности на Samsung и LG в Русия.

Но експертите смятат, че иранските марки имат "специфичен дизайн" и са в състояние да заинтересуват руснаците само в случай на "сериозен дефицит, който сега не съществува", пише деловото издание "Комерсант".

Генералният директор на производителя на домакински уреди Kuppersberg Дмитрий Шашкин също знае за интереса на иранските компании към локализация в Руската федерация.

"В Иран защитните мита са 100% върху всички домакински уреди и това им позволи да развият категориите на газови и електрически печки, фурни, хладилници, аспиратори и др. допълнително". От друга страна, пояснява Шашкин, митата намаляват избора на потребителите, което "засяга контрола на качеството на иранските продукти.

От сайта на руския търговец на дребно Holodilnik.ru казаха за "Комерсант"., че през 2022 година иранските компании Datees и Emersun са се обърнали към тях, за да рекламират своите продукти. От търговската компания добавят, че цената на продуктите на двете ирански компании е по-висока от тази на китайските им колеги, тъй като използваните от тях компонентите остават вносни и по-скъпи.