Една и съща година може да се запише със златни цифри в историята на една компания и да е най-мрачната за друга. През 2023 г. именно такъв е случаят с Microsoft и Nordea Bank - за тях отиващата си година протече по коренно различен начин. Технологичният гигант добави впечатляващите 1 трлн. долара към пазарната си стойност, докато финландската банка поевтиня с цели 403 млрд. долара, показват данните на GlobalData.

"Акциите на Microsoft бяха един от фаворитите сред инвеститорите, благодарение на засиления интерес към OpenAI и общото предпочитание на инвеститорите към големи технологични акции, които се считат за по-сигурни в несигурните времена. От друга страна, акциите на Nordea Bank пострадаха поради предизвикателствата, породени от деликатната макроикономическа и геополитическа обстановка.", коментира анализаторът Мурти Гранди.

Коя е най-скъпата компания в историята? Не е Apple или Microsoft

Коя е най-скъпата компания в историята? Не е Apple или Microsoft

7,5 трилиона долара би била стойността на VOC днес, коригирана с инфлацията

Така Microsoft в момента се оценява на 2,8 трлн. долара, а Nordea Bank - на под 40 млрд. долара.

През миналата година банката пострада от ефектите от войната в Украйна - въпреки че още през 2019 г. беше решила да напусне руския пазар. През 2023 г. всички скандинавски банки понесоха удар заради имотния сектор, чиито проблеми се обостриха силно в Швеция.

Пазарът на имоти в Швеция затъва все повече

Европейската страна, чийто пазар на имоти затъва все повече

Цените на жилищата са се понижили с 13% от най-големия си пик досега

Акциите на "Великолепните 7" технологични компании (Alphabet, Apple, Meta, Microsoft, Amazon, NVIDIA и Tesla) постигнаха средна възвръщаемост от 104,5% от началото на годината, като NVIDIA се открои с изумителен скок на стойността на акциите от 228,05%, което отразява изключителното доверие и представяне на пазара, посочват от GlobalData.

Гигантът в електронната търговия Amazon.com и Meta Platforms отбелязаха забележителни печалби, като демонстрираха увеличение от съответно 72,44% и 157,03%. Това подчертава стабилното представяне на компаниите, работещи на цифровия пазар, които се носят на вълната на развиващото се потребителско поведение и технологичния напредък.

Tesla демонстрира добра форма с цели 123,58% увеличение на стойността на акциите на фона на общ нарастващ интерес и инвестиции в електромобили и устойчиви транспортни решения.

Шефът на Mazda: Само Tesla има успех при електромобилите

Шефът на Mazda: Само Tesla има успех при електромобилите

Компанията на Масахиро Моро продаде само 66 EV автомобила в САЩ през 2022 г.

Не навсякъде ситуацията е толкова добра. "В енергийния сектор се наблюдаваше низходяща тенденция, отразяваща податливостта на сектора на пазарни колебания и геополитическа динамика, докато търговията на дребно отразяваше сложността на ритейл пейзажа на фона на променящите се модели на пазаруване.", коментира Гранда.

Според него очакващото затихване на инфлацията, намаляващите лихвени проценти, стабилният пазар на труда и нарастващите корпоративни печалби могат да тласнат световния пазар на акции нагоре през 2024 г.