С амбиция за "дигитална революция в авиационния свят" международният доставчик на технически услуги за самолети Lufthansa Technik и българската софтуерна компания CleverPine обявиха създаването на общо дружество - ViTech. То ще разработва софтуер за световната група, става ясно от съобщение до медиите.

Централата на ViTech ще е в София, като това е определено като "стратегическо" решение - от повече от 15 г. Lufthansa Technik работят у нас и според компанията "столицата ни има богат потенциал и чудесно развита иновативна технологична общност", включително в лицето на партньорите им от CleverPine.

Lufthansa Technik превръща София в най-голямата си база за ремонт на самолети в Европа

Lufthansa Technik превръща София в най-голямата си база за ремонт на самолети в Европа

Компанията инвестира 40 милиона евро в нов хангар и три производствени линии

На сайта си ViTech се определят като "звеното за софтуерна разработка на Lufthansa Technik", което създава дигиталните продукти за различните останали части от компанията и модернизира съществуващи процеси: "Създаваме връзката между авиокомпаниите и услугите за критична поддръжка, ремонт, обновяване и модифициране на самолети".

Вече е започнало и попълването на екипа с над 85 свободни позиции за софтуерни инженери, дизайнери, специалисти по данните, инженерни мениджъри, DevOps и т.н.

Lufthansa Technik са един от големите чуждестранни работодатели у нас с над 1200 квалифицирани служители. В София е една от най-мащабните бази за ремонт на самолети в рамките на групата.