Последната седмица е особено успешна за варненския бизнесмен Веселин Марешки. Първо неговата партия "Воля" успя да премине на парламентарните избори бариерата за влизане в парламента, а днес компания му "Фармхолд" получи одобрение за стъпване на българската борса.

На днешното си заседание Съветът на директорите на БФБ е одобрил допускането на дружеството до търговия на основния пазар BSE. Размерът на емисията е от 1 990 000 броя акции на стойност 1 лев. Борсовият код на компанията ще бъде 2PH, а търговията започва на 10 април.

От проспекта на "Фармхолд" става ясно, че дружеството планира придобиването на производител на лекарства в следващите две години. Кой точно обаче ще стане ясно след проучване на пазара. Засега са ясни само условията: да произвежда или опакова поне 5 вида лекарства и да има приходи от поне 10 милиона лева.

Според анализа на компанията в страната има 51 производители, като дружеството ще търси мажоритарен пакет или пълно придобиване. Сделката ще бъде финансирана със собствен капитал, който може да бъде увеличен в бъдеще.

"Фармхолд" е регистрирана с предмет на дейност внос, износ, реекспорт, търговия и други като дружество с ограничена отговорност през 2010 година, като по-късно се преобразува в акционерно дружество. Според официалните документи към момента собственици са жената и майката на Марешки - Светлана и Веска, всяка с по 40% дял от капитала. Самият Веселин Марешки държи 10%, колкото има и дъщеря му Александрина.