Производителят на автомобилната марка Mercedes-Benz - германската група Daimler, е напът да направи важна крачка към по-зеленото си бъдеще.

От компанията водят преговори с германските синдикати, свързани с плановете им за превръщането на ключови заводи за двигатели с вътрешно горене в такива за компоненти, необходими за производството на електромобили, пише Bloomberg.

В центъра на този план са две фабрики в Берлин и в Щутгарт, като втората е в непосредствена близост до централата на Daimler. От групата искат да променят изцяло производствените линии и процеси в тях на фона на очакванията за отслабване на търсенето на конвенционални модели за сметка на електричеките.

"Mercedes-Benz е твърдо решена да трансформира подразделението си за производство на двигатели и да постави електрификацията на първо място", се казва в официално съобщение на компанията.

Модернизирането на двете фабрики ще бъде исторически момент, доказващ повратната точка, в която се намира индустрията. Доказателство за това е, че най-старият производител на автомобили в света е решен да предприеме подобни действия с едни от най-старите заводи за коли, заработили преди столетие.

Това обаче е лоша новина за синдикатите, тъй като обновяването на двете фабрики означава и съкращения на служители. Очаква се компанията да остави без работа 4000 души до 2025 година от общо около 18 500 души в екипа ѝ в Германия.

От друга страна Daimler, подобно на останалите европейски производители в сектора, е принудена да предприеме подобни стъпки не само заради промяната в нагласите на потребителите, но и заради по-строгите правила за вредни емисии на Европейския съюз (ЕС).

Според изчисленията на UBS делът на продажбите на електромобили ще се увеличи до 14,7% през следващата година при под 5% за 2019 година.