Когато се говори за най-големите компании в света, трябва да се уточнява критерия по който те са класифицирани. Дали става въпрос за пазарна капитализация (една от най-често използваните метрики), за приходи и печалби, за активи, или друг показател, по който са класирани.

Сега ще поговорим за най-големите компании в света, в момент, когато светът се доближава към компания с пазарна оценка от 2 трилиона долара. Става въпрос за Apple, чиято пазарна капитализация по последни данни, в размер на 1.9 трилиона долара, или на крачка от посочената психологическа граница.

Можем да припомним, че именно Apple, бе първата компания, която премина психологическата граница от 1 трилион долара. Това, тя направи преди две години, точно през август на 2018-та година. Едва ли тогава някой си е представял, че само две години по-късно и в среда на световна здравна пандемия, Apple ще гони следващата психологическа граница от 2 трилиона долара. Но това е факт!

Всъщност Apple е най-голямата компания по пазарна капитализация, ако не се включва държавната петролна компания на Саудитска Арабия - Saudi Aramco. Но Apple не е единствената компания, която гледа към границата от 2 трилиона долара. С оценка от 1.6 трилиона долара се отличава Microsoft, както и Amazon.com.

Как големите технологични компании правят милиардите си

Как големите технологични компании правят милиардите си

Общият размер на постъпленията им достигна до почти 900 млрд. долара за последната финансова година - ръст от 12,2% на годишна основа

По отношение на годишните приходи и отново ако не включваме саудитската петролна компания, Apple отстъпва на Toyota по отношение на продажби. Японският производител на автомобили е компанията с най-големи приходи (сред частните компании), с такива в размер на 280.5 милиарда долара. С 267.7 милиарда долара приходи, Apple е на втора позиция. Следват две компании с относително близки по размер годишни приходи - Exxon Mobile с 256 милиарда долара и Berkshire Hathaway с 254.4 милиарда долара (по данни към май тази година).

Ако погледнем към годишните печалби, то компанията, която оглавява класацията, отново е саудитската петролна компания с такава в размер на 88.2 милиарда долара. Apple е на трета позиция позиция, с печалба от 57.2 милиарда долара, като по този показател е изпреварана и от фонда на Бъфет - Berkshire с печалба от 81.4 милиарда долара. На четвърта позиция, с печалба от 46.3 милиарда долара за последната година е Microsoft, а плътно зад него е китайската банка ICBC - с 45.3 милиарда долара.

Именно китайската ICBC е и компанията с най-големи активи, като управлява такива в размер на 4.32 трилиона долара. Тя е следвана отблизо от друга китайска финансова институция - в лицето на China Construction Bank, с активи под управление в размер на 3.82 трилиона долара. За сравнение, най-голямата американска финансова институция - JPM управлява активи в размер на 3.14 трилиона долара.

Apple изненадва с по-добри от очакваното резултати, но бави новите iPhone до октомври

Apple изненадва с по-добри от очакваното резултати, но бави новите iPhone до октомври

Традиционно компанията представя смартфоните си през септември

Ето и списъкът на 10-те компании с най-голяма печалба в света, при което е взет предвид не само размера на печалбата, но и възвръщаемостта на активите:

10. Johnson & Johnson [NYSE: JNJ]

Докато Johnson & Johnson беше в новините през последните години заради съдебните дела и наложените им глоби в размер на 8 милиарда долара, тя все още е една от най-големите компании, с печалби от 17.2 милиарда долара и силна възвръщаемост на активите от 11.1 долара.

9. Gazprom PAO (MCX: GAZP)

Gazprom е енергийна компания и може би една от малкото компании в този списък, която ще ви изненада сериозно. Това е най-печелившата руска компания. Всъщност тя е най-голямата национална газова компания в целия свят. Генерира печалба от 22.7 милиарда долара, но възвръщаемостта й на активите е най-ниска в този списък - възлиза на 6.84%.

8. Facebook (NASDAQ: FB)

Преди години, когато Facebook достигна 500 милиона потребители, се смяташе, че това е огромно постижение. Вече има 2.5 милиарда активни потребители на Facebook, или повече от една трета от цялото световно население. Facebook вече има толкова много власт, че дори може да повлияе на изборите. Разбира се, печалбите от 21 милиарда долара и възвръщаемостта на активите от 15.17% определено не вреди.

Зукърбърг се оказа прав: Бойкoтът, обявен на Facebook, не оказва голямо влияние на приходите

Зукърбърг се оказа прав: Бойкoтът, обявен на Facebook, не оказва голямо влияние на приходите

Компанията разчита все по-малко на големите си рекламодатели

7. Intel (NASDAQ: INTC)

Intel е може би от най-известните компании в света именно защото повечето персонални компютри се захранват от нейните системи, генерирайки печалба от 22.7 милиарда долара и възвръщаемост на активите от 15.37%.

6. Alibaba (NYSE: BABA)

Основаната от Джам Ма, Alibaba е технологична компания, която се популяризира най-вече заради онлайн търговията си чрез уебсайта, който счупи рекордите на Черния петък, като за един ден генерира над 38 милиарда долара от продажби, направи печалба от 24.7 милиарда долара и 13.04% възвръщаемост на активите.

5. Alphabet (NASDAQ: GOOGL)

Alphabet е последната от четирите компании, които преминаха границата от трилион долара. Това е компанията майка на Google. Тя се отличава с печалба от 34.5 милиарда долара и 12.62% възвръщаемост на активите.

4. Berkshire Hathaway (NYSE: BRK-B)

Berkshire Hathaway, управлявана от един от най-богатите мъже в света, Уорън Бъфет, е холдингова компания, която притежава дялове в няколко големи компании като Dairy Queen и Duracell, в допълнение има участия и в Apple, Coca Cola и Bank of America. Всъщност това е най-голямата компания за финансови услуги в света и генерира поразителни печалби от 81.4 милиарда долара, което прави Berkshire най-печелившата американска компания в този списък. Възвръщаемостта на активите й обаче не е чак толкова впечатляваща - като възлиза на 9.95%.

3. Microsoft (NASDAQ: MSFT)

Microsoft е причината Бил Гейтс да държи титлата за най-богатия човек в света толкова много години, преди да бъде изместен от Джеф Безос. Точно както при Intel, има вероятност да четете това на лаптоп, работещ с Windows, най-успешният софтуерен продукт на Microsoft. Генерираната печалба възлиза на 46.3 милиарда долара, а възвръщаемостта на активите е висока - 16.22%.

Колко може да струва на Microsoft придобиването на TikTok в САЩ?

Колко може да струва на Microsoft придобиването на TikTok в САЩ?

Приложението трупа популярност с всяка изминала секунда

2. Apple (NASDAQ: AAPL)

Apple беше първата компания, която счупи пазарната капитализация от трилион долара, което едва ли беше изненада. От години е сред най-ценните компании в света. Все още не е претърпяла спад в производителността, водена от големите продажби на своите компютърни устройства особено на iPhone. Компанията печели 57.2 милиарда долара и невероятна възвръщаемост на активите - 17.85%.

1. Saudi Arabian Oil Company (Saudi Aramco)

Saudi Arabian Oil Company, или Aramco, оглавява списъка на 10-те най-печеливши компании в света за 2020 г. Не само, че печалбата й от 88.2 милиарда долара е напълно несъизмерими, но и възвръщаемостта е в размер на 22.14%. Никоя друга компания не е постигнала дори 20%.

Наскоро Aramco бе регистрирана на борсата, където 3 милиарда акции донесоха рекордните 25.6 милиарда долара за компанията. През януари компанията беше оценена на 1.87 трилиона долара, отново далеч най-високата оценка в световен мащаб.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на финансови активи.