Инвеститорите заподозряха, че Силициевата долина няма да се справи особено лесно на фона на протекционистките търговски и имиграционни политики на американския президент Доналд Тръмп.

Държавният глава задълбочи тези страхове в петък, когато подписа заповедта за забрана на граждани от няколко мюсюлмански страни да влизат в САЩ.

Този ход изпрати пазарната стойност на петте най-големи технологични компании, включени в индекса S&P 500, надолу с 32 милиарда долара по време на търговията в понеделник, пише Fortune.

Промяната е свързана с притесненията, че стъпката може да удари по трудовите колективи на технологични компании, пише Fortune.

Акциите на Apple, Alphsbet, Microsoft, Amazon и Facebook поевтиняха, с което общата им пазарна капитализация стана 2.4 трилиона долара след спада.

Технологичните компании осъдиха заповедта Тръмп още през уикенда. Шефът на Google нариче хода "болезнен", като допълни, че над 100 от служителите могат да са засегнати от заповедта.

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг написа в социалната мрежа: "Ние трябва да държим вратите си отворени за бежанците и за тези, които се нуждаят от помощ".

Microsoft от своя страна също осъди заповедта.

Активите на Apple поевтиняха с 0.67 на сто, докато ценните книжа на Alphabet се стопиха с 2.6 процента.

Акциите на Amazon отбележиха спад от 1 на сто, а тези на Facebook тръгнаха надолу с 1.4 процента. Активите на Microsoft отчетоха спад от 1.3 процента.