Русия е най-изгодният и надежден източник на природен газ за Европа, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак пред Bloomberg.

Новак призова политиците да не позволяват на дипломатическия конфликт между Великобритания и Русия да попречи на търговските отношения с Европа, която получава около 1/3 от газа си от източния си съсед.

Руският газ е спасението на Европа от сибирския студ

Руският газ е спасението на Европа от сибирския студ

Русия е единствената с достатъчно капацитет, за да задоволи нуждите на европейските държави

"Ако изявленията станат реалност по отношение на алтернативните източници на газ, вместо на Русия, това ще навреди най-вече на потребителите. Ако някоя компания или държава изберат друг доставчик, не смятам, че това условие ще бъде преференциално и полезно за тях", каза Новак.

Заради скандала с отровения руски шпионин Сергей Скрипал, Великобритания се зарече да търси алтернативи на руския газ и призова европейските си съюзници да направят същото, за да се противопоставят на Кремъл.

Великобритания свършва газа. Как ще се справи с проблема?

Великобритания свършва газа. Как ще се справи с проблема?

Студеното време и слабите доставки усложниха ситуацията

Русия беше единственият доставчик, който успя да увеличи доставките за Европа по време на интензивните студове, повишавайки потоците до рекордно ниво миналия месец, каза Новак. Освен това тя изпрати на Великобритания товари от втечнен природен газ по време на критични моменти тази година.

Русия увеличи продажбите на газ до Европа до безпрецедентни нива от 2016 г. насам, тъй като търсенето в региона се увеличава, а вътрешното производство от големите производители като Великобритания и Холандия намалява. Това засили опасенията на политиците за предимството, което печели Кремъл.

Новият африкански газ идва в точния момент за Европа

Новият африкански газ идва в точния момент за Европа

Доставките ще удовлетворят нарастващото търсене в предстоящата тежка зима на Стария континент

Международна опозиция

В САЩ група от 39 сенатори поиска от президента Доналд Тръмп да блокира газопровода "Северен поток 2", чрез който Русия планира да доставя газ от Сибир в Северна Европа. Изграждането му трябва да започне през следващата година, а маршрутът му би бил успореден на съществуващия тръбопровод под Балтийско море.

От миналата година в Щатите действа закон, според който президентът има право да налага санкции срещу инвеститори или изпълнители, участващи в изграждането на руските газопроводи.

В Германия правителството на канцлера Ангела Меркел обяви планове за разширяване на инфраструктурата за втечнен природен газ, за ​​да се намали зависимостта на страната от доставки, пристигащи по тръбопроводите от Русия и Норвегия.

"Газпром" с контраудар: спря доставките на газ за Украйна

"Газпром" с контраудар: спря доставките на газ за Украйна

Руснаци и украинци взаимно се обвиняват в некоректност

Спазване на ангажиментите

Междувременно Русия и Украйна имат сериозни противоречия за доставките на газ, а Москва се опитва да заобиколи съседа си, през чиято територия минава основният транзитен маршрут, по който руският газ влиза в Европа. Двете държави са в серия от съдебни битки, свързани с плащанията за доставки и транзитните такси.

"Можем да гарантираме спазването на нашите ангажименти. Правим това вече 50 години и разполагаме с необходимите ресурси, капацитет и възможности за гарантиране на дългосрочното и надеждно снабдяване на Европа с нашия газ", каза Новак.

Той отклони въпроса дали скорошното решение на държавния гигант "Газпром" да анулира договора си с Украйна ще навреди на репутацията на Русия като надежден партньор.

Украйна все още има възможност да остане руски партньор в доставките на газ, ако предлага конкурентни условия, каза министърът.