Най-новите самолети на Airbus за полети на дълги разстояния - A350 се радват на голяма популярност. Но само един превозвач - Singapore Airlines засега реши, че има нужда от версия на самолета, която може да лети на ултра дълго разстояние.

Въпросният A350 може да осъществи директен полет на почти 16 000 км, пътувайки от Ню Йорк до Югоизточна Азия без прекъсване, пише Bloomberg.

Самолетът вече премина успешно задължителните изпитания, а Airbus се готви да произведе 7 такива и да ги достави през тази година.

Това е новият най-дълъг полет

Това е новият най-дълъг полет

15 329 километра за почти 19 часа

Летателният апарат не изисква допълнителни резервоари за гориво, а вместо това използва допълнителен обем в съществуващите резервоари.

Новият самолет се движи с допълнителни 24 000 литра гориво, за да достигне своя максимален диапазон до 18 000 км, с 3000 км повече от стандартния A350. Може да лети в продължение на повече от 20 часа.

"Единственото нещо, което наистина е специфично, е допълнителното гориво. И дори за това използваме пространството, което вече имаме. Това всъщност е съвсем малка еволюция на тази система с допълнителни тръбопроводи и допълнителна вентилация", обясни пред Bloomberg Мариса Лукас-Ухена, маркетинг директор на Airbus A350.

Новият най-дълъг полет в света ще отнема 19 часа и ще бъде между Ню Йорк и Сингапур

Новият най-дълъг полет в света ще отнема 19 часа и ще бъде между Ню Йорк и Сингапур

Той ще бъде пуснат в следващите месеци

Производството за самолета за ултра дълги полети отнема точно толкова време, колкото и стандартния A350. Европейският авиопроизводител има за цел да създава по 10 A350 месечно до края на годината, а в момента има 832 поръчки за семейството на A350.

Покупката на 7-те самолета за ултра дълги полети е част от поръчка за 67 летателни апарата на сингапурската авиокомпания, която от дълги години използва машините на Airbus.

Превозвачът планира да получи самолетите в следващите месеци и да започне директни полети от Сингапур до Ню Йорк през октомври. Singapore Airlines смята да ги използва и за да лети директно до Лос Анджелис. Авиокомпанията в момента използва стандартният A350 за 17-часови директни полети до Сан Франциско.