Най-големият еднодневен срив в историята си претърпяха акциите на платформата за споделено настаняване Airbnb, след като тя обяви, че очаква по-слабо търсене през летния сезон, съобщават световните агенции. Акциите загубиха 12% от стойността си, а съоснователите на компанията - 3 млрд. долара от богатството си. Всичко това - в рамките на 24 часа.

Контекст: Airbnb имаше много силни години преди пандемията, като някои собственици (включително - в България) специално закупуваха жилища с цел краткотрайно отдаване под наем. Противоепидемичните мерки и натискът на хотелската индустрия за по-голяма регулация обаче удариха по растежа на платформата. След 2021 г. изглеждаше, че с възстановяването на международните пътувания ще се върне и търсенето.

Airbnb отчете първата си печалба от пандемията насам

Airbnb отчете първата си печалба от пандемията насам

Международните пътувания бележат стабилен ръст

Според собствените оценки на Airbnb, обаче, през ключовите летни месеци няма да има такъв интерес, какъвто от компанията биха желали да видят.

Детайли: Според анализ на платформата през втората четвърт от годината ще има по-малко резервации и то на по-ниски цени, защото потребителите са все по-слабо склонни да плащат скъпо. Средната цена на нощувка към момента не бележи ръст спрямо 2022 г., а растежът на приходите е най-ниският от две години насам. Според някои анализатори е нужно даже поевтиняване, за да се върне търсенето.

Това не е музика за ушите на инвеститорите. В резултат акциите се сринаха с 12% до 113 долара, което е най-ниската цена от три месеца и е резултат от най-голямото еднодневно спадане, откакто Airbnb е публично търгувана компания. Тя дебютира на борсата при около 20% по-висока цена на акция.

Окончателно: Airbnb ще трябва да работи с данъчните в ЕС

Окончателно: Airbnb ще трябва да работи с данъчните в ЕС

Компанията оспори италиански закон от 2017 г.

Пикът пък беше през февруари 2021 г. - 217 долара на акция, тоест в момента сме свидетели на 50-процентов срив спрямо него.

От друга страна: Според някои експерти пазарът е реагирал твърде рязко на новините от Airbnb. Bernstein все още са на мнение, че "най-доброто тепърва предстои за компанията" и си струва да се притежават нейни акции.

Резервациите в Airbnb удариха рекорд след възстановяването на пътуванията

Резервациите в Airbnb удариха рекорд след възстановяването на пътуванията

Дългосрочният престой е най-търсен

Важно е да се отбележи и че Airbnb се представи по-добре от очакваното от анализатори през Q1.

Още нещо: Съоснователите на Airbnb Брайън Чески, Джо Гебиа и Нейтан Блечарзик са големите губещи от това развитие. Всеки от тях загуби стотици милиони долари или общо $3 млрд. по изчисления на Forbes.