Royal Dutch Shell изпъкна сред конкурентите си в края на седмицата, правейки най-смелото изявление досега за края на епохата на петрола. Европейският гигант заяви, че производството на петрол за компанията е достигнало своя връх през 2019 г. и ще започне постепенно да намалява.

"Общото производство на петрол за Shell достигна пик през 2019 г." и ще започне да спада с 1 до 2% годишно, казва компанията, цитирана от The New York Times.

Изявлението маркира повратна точка за една от водещите петролни компании в света, чиято история започва през 19 век. И потвърждава мнението на главния изпълнителен директор Бен ван Бюрден, което той изразява от години: за да остане успешна, Shell трябва да бъде част от решението, а не от проблема с климатичните промени.

Като най-големият производител на петрол в Европа, Shell е изправена пред скептицизъм дали наистина иска — и може — да се промени. Бен ван Бюрден е изправен пред предизвикателството да балансира между зелените обещания и продължаващото извличане на петрол и газ, което носи печалбата на компанията.

"Докато светът се декарбонизира, той все пак ще има нужда от газ и петрол през следващите десетилетия. Петролът ще помогне за трансформацията на Shell", каза той в четвъртък.

Инерцията за промяна съвсем ясно за засилва — особено в Европа, където пандемията подейства като катализатор.

Shell записа най-тежката си година от поне две десетилетия, но вдига дивидента

Shell записа най-тежката си година от поне две десетилетия, но вдига дивидента

Акциите реагираха с леко покачване

Търсенето на петрол се възстановява, а в понеделник фючърсите се завърнаха на предпандемичните нива, но Shell и другите компании в сектора ясно осъзнават, че не могат вече да разчитат така на черното злато и инвестират във възобновяеми източници на енергия.

В четвъртък Shell заяви още, че въглеродните емисии от дейността на компанията също са достигнали пик през 2018 г. и ще започнат да намаляват.

Компанията предприема малко по-различен подход от конкурентите BP и Total, които влизат агресивно във ВЕИ проекти на цени, които са смятани понякога за твърде високи. Вместо това Shell иска да помогне на клиентите си да намаляват собствените си емисии — например чрез зарядни станции, които вече наброяват около 60 хил. Компанията има желание да инвестира в производство на енергия, но мениджърите ѝ не смятат, че притежанието на подобни активи ще се окажат особено печеливша стратегия. Shell посочи, че ще инвестира между $2 млрд. и $3 млрд. годишно във вятърна и соларна енергия — малка част от общия ѝ бюджет за инвестиции от $22 млрд.

Въпреки че казва, че петролното производство е достигнало пик, природният газ ще запази добива на изкопаеми горива общо взето без промяна. Shell вижда природния газ като важен бизнес, в който е световен лидер, и като гориво, което ще помогне за преминаването от петрол към възобновяема енергия.

Петролните гиганти се разделиха на два лагера. Залогът е тяхното съществуване

Петролните гиганти се разделиха на два лагера. Залогът е тяхното съществуване

От едната страна стоят европейските компании, а от друга американските. Разделителната линия е прогнозата за бъдещето на петрола