Авиокомпаниите по света ще понесат загуби в размер на 157 млрд. долара през тази и следващата година, сочи прогнозата на Международната асоциация за въздушен транспорт. Това е драстично по-голяма стойност в сравнение с очакванията им в средата на годината, когато се предполагаше, че загубите ще са от 100 млрд. долара, предаде Zero Hedge.

По-голямата част от тях ще бъдат понесени през тази година, когато представителите на отрасъла ще изгубят общо 118,5 млрд. долара, а още 38,7 млрд. долара ще бъдат заличени догодина. Причината са мрачните прогнози пред пътуванията заради продължаващите затваряния на икономиките по света.

Германският авиогигант Lufthansa ще губи по €350 млн. на месец до края на годината

Германският авиогигант Lufthansa ще губи по €350 млн. на месец до края на годината

За третото тримесечие загубата е €2 млрд.

През настоящата година броят на пътуващите със самолет ще се срине до 1,8 млрд. души в сравнение с 4,5 млрд. души през миналата година, очакват от институцията. Догодина все още отрасълът ще е далеч от възстановяване до нивата преди кризата, като броят на пътуващите ще е 2,8 млрд. души.

"Това е най-големият шок, който отрасълът е изпитвал от Втората световна война насам", каза главният икономист на Международната асоциация за въздушен транспорт Брайън Пиърс.

Същевременно добрите новини за разпространението на ваксината не са чак толкова невероятни за авиокомпаниите. Причината е, че медикаментите няма да са достъпни масово в началото. "Позитивните последици от ваксината няма да се усетят преди средата на 2021 г.", каза генералният директор на асоциацията Александър де Жуниак.

От институцията препоръчват правителствата да вдигнат унищожителните забрани за пътувания и вместо това да се съсредоточат върху масово тестване на хората. Такова вече се осъществява в САЩ, Великобритания, Сингапур, Франция, Германия и Италия, но въпреки това ограниченията си остават.