Заводът на Wistron Corporation в Нарсапура, намиращ се на 60 километра от Бенгалуру, Индия, беше опустошен от протестиращи работници в събота заради забавяне на възнагражденията, предаде The Indian Express. В резултат на това са арестувани около 80 души.

Базираната в Тайван компания е подизпълнител и производител на продукти за други компании, като в конкретната фабрика се произвеждат iPhone за Apple.

"Служителите са поискали плащанията си за няколко месеца и са се срещнали с представители на отдела по човешки ресурси", каза пред изданието представител на полицията. "След това те са нападнали офиса, където са разрушени оборудване и мебелировка."

Работещите обаче не са се ограничили само до административната част на фабриката, а са започнали да чупят и машините в производствената част, сочат свидетелски показания. След това са преминали към паркинга, където две фирмени коли на Wistron Corporation са запалени, а четири други - разбити.

В завода на компанията работят около 10 хил. души, а основното му производство е именно на iPhone. Освен него, те имат и завод в Бенгалару, който също работи основно за Apple.

"Има подходящи форми за разрешаване на подобни конфликти и никой не трябва да взима закона в собствените си ръце", каза заместник-министърът на щат Карнатака. "Срещу метежните елементи ще се вземат строги мерки, но правата на работниците ще бъдат напълно защитавани."

Проблемите с плащанията на Wistron Corporation не са от вчера, а продължават вече месеци наред. Проблемите на компанията се влошиха значително при първото затваряне на икономиките по света през пролетта, когато веригата на доставките беше блокирана.

Тепърва предстои да се види как това ще се отрази на самата Apple, която измести над 25% от производството си от Китай в Индия.