Автомобилният производител Tesla е отчел рекордно производство и доставки през първото тримесечие на годината, изпреварвайки прогнозите на анализаторите. Компанията се похвали с тези резултати едва три месеца преди да започне масовото производство на новия си евтин Model 3.

Доставките на корпорацията са достигнали над 25 хиляди коли между януари и март, се посочва в становището на ръководството й, публикувано вчера. Експерти не очакваха резултатът да надхвърли 24 200 броя.

Все пак продажбите остават под планираното от Илън Мъск ниво от 50 хиляди през тази година.

"Всичко се дължи на интереса към Model 3, но това са добри новини", смята анализаторът Бен Кало. "25 хиляди броя е най-добрият резултат, който може да бъде постигнат сега", допълва той, цитиран от Bloomberg.

Китайци признаха, че са собственици на част от Tesla

Китайци признаха, че са собственици на част от Tesla

Tencent държи 5% от акциите на производителя

Тази година се оказва доста успешна за Tesla и на капиталовия пазар, като доверието на инвеститорите към компанията тласна акциите й с 30% нагоре в очакване на новия автомобил. Стимул за ценните книжа се оказа и новината от миналата седмица, че китайският технологичен гигант Tencent е придобил 5 на сто от производителя.

Така пазарната стойност на Tesla, възлизаща на 45,5 милиарда долара, се оказа едва с 870 милиона долара по-малка от тази на лидера Ford, продаващ милиони коли всяка година.