Актуализираните прогнозни данни на Министерството на земеделието на САЩ сочат, че производството на слънчогледово семе в света през 2016/17 г. ще нарасне с 4,6 млн. т, в сравнение с предходния сезон – до рекордните 43,8 млн. тона.

Характерна особеност на новия сезон, коментират експертите, е значимото увеличение на добивите от маслодайната култура във всички страни основни производителки.

В ЕС добивът от слънчогледово семе   ще нарасне с  700 хил. т и ще възлезе на 8,3 млн. т (8,2 млн. т по данни на Strategie Grains).  За  Русия се прогнозира увеличение на производството в рамките на маркетинговата година с 700 хил. т  - до 10 млн. тона.

Най-голям принос за рязкото увеличение на глобалното производство определено ще има Украйна. Анализатори прогнозират, че новата реколта ще възлезе на 13,3-13,5 млн. т, което е с 2,2 млн.т повече в сравнение с предходната.  Украинските експерти излязоха с още по-оптимистична прогноза  - 14 млн.тона.

Аржентинската реколта в момента се оценява на 3,3 млн.т, с 500 хил. т повече от очакваното през август и  с 600 хил.т над нивото от предходния сезон. 

Въпреки увеличеното предлагане цената на суровото слънчогледово масло на пазара в Ротердам остава стабилна - $825-835 за тон предвид рязкото поскъпване на соевото масло на международните пазари.

Анализаторите от авторитетната френска компания Agritel са на мнение,че високите добиви от слънчогледово семе в Европа и засилването на позициите на Аржентина на международния пазар ще рефлектират за формирането на низходящ  тренд при цените на слънчогледовото масло през сезон 2016/17 година, пише SINOR.bg.