Цените на природния газ достигнаха рекордни висоти в Европа, тъй като войната в Украйна заплашва да свие съвсем доставките на гориво от Русия.

Руският газ все още преминава през Украйна към Европа, търговците обаче се опасяват, че доставките ще бъдат прекъснати. Тези страхове доведоха до ръст на фючърсните договори за газ на северозападния европейски пазар с 42% спрямо достигнатите 270 евро в петък.

Ще изкара ли Европа и една зима без руски газ?

Ще изкара ли Европа и една зима без руски газ?

Европа получава около една трета от своя природен газ от Русия, но зависимостта варира между членовете на ЕС

Преди 3 март цените никога не са надхвърляли 200 евро, според данните на FactSet. За сравнение миналата година те не успяха да надхвърлят 30 евро, отбелязва The Wall Street Journal.

Перспективата за бързо покачване на цените на енергията в Европа, която получава около 40% от доставките си на газ от Русия, накара Европейския съюз и САЩ да се въздържат от включване на петрола и газа в първоначалните си кръгове от санкции. САЩ обаче заявиха този уикенд, че работят по планове за ембарго на руския петрол със своите съюзници.

"Булгаргаз" търси оферти за доставка на втечнен газ

"Булгаргаз" търси оферти за доставка на втечнен газ

Предлага се повишение на цената на синьото гориво от март с 3,5%

У нас КЕВР утвърди цена на синьото гориво за март в размер на 113,73 лв./MWh

За сравнение преди година Комисията утвърди цена на природния газ в размер на 28,64 лв./MWh, тазгодишната цена представлява увеличение с 297,1 %, на месечна основа ръстът е с 3,5 на сто.

"Основните причини за увеличението на цената на природния газ са ограничаването на добиваните количества от ПГХ "Чирен", както и рекордно високите цени на европейските газови борси. Добивът от "Чирен" е преустановен и по заповед на министъра на енергетиката съоръжението е преминало в режим на нагнетяване. Целта на тази мярка е да бъдат натрупани резерви в случай на криза с доставките на природен газ", мотивират решението си от КЕВР.

На проведеното на 4 март 2022 г. открито заседание председателят на КЕВР Станислав Тодоров заяви, че основната задача на Комисията е да използва всички възможни регулаторни механизми, за да бъдат постигани най-добри цени за крайните потребители и специално за битовите потребители. Ръководителят на регулатора призова "Булгаргаз" да разграничи своите отговорности като обществен доставчик и търговец на газ.

Какви ще бъдат цените на природния газ през 2022 година

Какви ще бъдат цените на природния газ през 2022 година

Цените на фючърсите за газ за доставка както през март тази година, така и през първото тримесечие на следващата, са на едно и също ниво

"Бизнесът има алтернативи да сключва договори с други доставчици, но за битовите потребители източникът на природен газ е само "Булгаргаз" като обществен доставчик. Затова енергийният регулатор ще е гарант, че правата на тези потребители се спазват и те получават възможно най-добра цена", подчерта председателят на КЕВР. Енергийният регулатор ще одобрява всеки договор или промяна в договорите, които сключва "Булгаргаз", защото те оказват влияние върху цената на газа за потребителите. Във всяко ценово заявление "Булгаргаз" трябва да предоставя анализ за възможните алтернативни източници на природен газ, техните цени и доказателства, че компанията е потърсила най-евтиния възможен газ за потребителите. Дружеството трябва да използва и възможностите да сключва краткосрочни, средносрочни и дори дългосрочни договори, с които да се разнообразят източниците на природен газ и да се постигне максимално изгодна цена за бита.