Intel Corp. започна реорганизация на технологичния си екип след 18% спад на акциите от миналата седмица насам. Главният директор по инженерната дейност Венката Рендучинтала, който изигра ключова роля в намаляването на размера на транзисторите, напуска компанията на 3 август, предава The Wall Street Journal.

Intel се изправя пред проблеми с разработката на най-новите си процесори. В четвъртък акциите на компаниите се сринаха, след като стана ясно, че новите чипове, разработени по 7nm технология, ще излязат на пазара цяла година след първоначалния срок. Чиповете, които използват по-малки транзистори, работят по-ефективно и заемат по-малко физическо място.

Intel съобщи още, че разделя технологичната си група на няколко екипа, които ще отговарят пряко пред главния изпълнителен директор. Под ръководството на Рендучинтала, Intel се надяваше да преодолее проблемите с производството и дизайна на чипове, които тормозеха компанията в миналото. Това обаче не се случи.

След спада на акциите, Intel предаде короната на най-скъп производител на полупроводници в САЩ на Nvidia. Проблемите за компанията идват в момент, в който Advanced Micro Devices печели все по-голям пазарен дял. По-малкият конкурент печели нови инвеститори благодарение на последните серии процесори, които се справят по-добре от тези на Intel. От четвъртък насам пазарната капитализация на AMD се покачи с около 16%.

Сред печелившите на пазарите е и тайванската TSMC, която вече работи по 5nm процес. Нейните акции се покачиха с 14% от четвъртък насам.

Apple се отказва от процесорите на Intel за Mac

Apple се отказва от процесорите на Intel за Mac

Компанията представи и обновени версии на операционните си системи