Платформата за споделени превози Uber продължава да бъде най-скъпият старт-ъп в света. Въпреки успеха си на Запад обаче компанията среща сериозни трудности на пазара в Азия.

Години наред американската корпорация губеше милиарди в желанието си да инвестира повече в бизнеса си в Китай и да успее да надмине местният хегемон Didi Chuxing. В крайна сметка обаче преди време от Uber се съгласиха да продадат бизнеса си във втората по големина икономика именно на най-сериозния си враг.

Днес обаче старт-ъпът е изправен пред друго предизвикателство – набиращ скоро конкурент, който се кани да завладее пазара в Югоизточна Азия.

Става въпрос за платформата за споделени превози Grab, която току-що успя да привлече инвестиции от 750 милиона долара. Сред вложилите още преди време в компанията са японската SoftBank Capital и самите Didi Chuxing, става ясно от публикация на ReCode.

Сега Grab, които твърдят, че извършват по 1,5 милиона превоза на ден, ще трябва да използват умно спечелените пари, тъй като да се изправят срещу гиганта в индустрията Uber не е лека работа.

От Didi отричат този път да са се включили в инвестиционен кръг. През август 2015 година обаче китайският лидер е вложил 350 милиона долара в Grab.