Европейската технологична индустрия е загубила над $400 милиарда от стойността си през 2022 година. Това показва анализ на фирмата за рисков капитал Atomico, цитиран CNBC. Общата пазарна оценка на всички публични и частни европейски технологични организации е спаднала до $2,7 трилиона. За сравнение, през 2021 гоидна тя е била на нива от $3,1 трилиона, сочат резултатите от проучването на Atomicо "State of European Tech".

Данните подчертават тежката година за технологичния сектор. Цените на акциите на компании, които преди време през ден чупеха рекоди за пазарна капитализация, днес са подложени на сериозен натиск заради фактори като нестабилната геополитическа обстановка и политиките на финансови ограничения, които правителствата по цял свят налагат в стремежа си да ограничат нарастващата навсякъде инфлация.

Федералният резерв на САЩ и други централни банки повишават лихвените проценти и отменят стимулите, отпуснати по време на ковид пандемията, за да противодействат на инфлацията. Това принуди инвеститорите да преразгледат позициите си по отношение на губещите технологични компании, чиято стойност обикновено се очаква да нарасне в бъдеще.

Загуба от $3 трилиона: Ужасната година за големите технологични компании става все по-лоша

Загуба от $3 трилиона: Ужасната година за големите технологични компании става все по-лоша

Те съвсем не са имунизирани срещу макроикономическата буря, която помита пазара

"Годината беше трудна - войната в Украйна, инфлацията, повишаването на лихвените проценти, геополитическото напрежение на целия европейски континент", заяви пред CNBC Том Вехмайер - партньор в Atomico.

В резултата на това много компании отбелязаха рязък спад в пазарната си капитализация. Пример за това е услугата Spotify, която като цяло се развива с нормални положителни темпове. За последната година акциите на компанията са загубили 60% от стойността си.

Според доклада на Atomico, който се основава на количествени данни и проучвания в 41 държави, общото финансиране на европейски стартъпи с рисков капитал се очаква да спадне до $85 милиарда през тази година. Това е с 18% по-малко в сравнение с над 100-те милиарда долара, които европейските стартъпи набраха през 2021-а.

Въпреки това тази сума е втората най-висока, инвестирана някога в европейската технологична екосистема на годишна база. Европейските технологични инвестиции счупиха рекорди през миналата година, но основната причина беше засиления интерес на американски инвеститори.

Тази година тенденцията за предимно външни инвеститори се е обърнала - инвестираните средства от американски фондове, които възлизат на стойност над $100 милиона през 2021 година, бележат отстъпление от 22%.

През първата половина на 2022 г. европейският технологичен сектор е бил в подем, като нивата на инвестициите все още са били с 4% по-високи, отколкото в същия момент на 2021 година.

През юли месец обаче инвестициите започват да се забавят - тенденция, която се засилва допълнително през август и септември. Оттогава насам месечните нива на инвестициите са средно около $3 до $5 милиарда което съответства на нивата от 2018 година.

Страните в света с най-висока инфлация – къде стои Европа

Страните в света с най-висока инфлация – къде стои Европа

При първите 4 държави, годишната инфлация за септември е трицифрена